Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 3 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Planten stekken voor beginners: de Yucca (ofwel huis palmboom) stekken

De Yucca is hippe stoere kamerplant met veel uiterlijke overeenkomsten met een palmboom. Het is gelukkig óók een plant die je goed kan stekken. Het stekken van planten wordt steeds populairder en ook wij zijn daar groot fan van. Vandaag gaan we dus de Yucca stekken!

Oké, de Yucca is niet echt een ‘plantje’. Maar hij is zeker wel schattig genoeg om er meer van te willen hebben. Ze staan niet alleen stoer in je interieur, maar geven ook nog eens een lekkere tropische vibe. Misschien durfde je het eerder nog niet aan om de Yucca te stekken, maar daar komt nu verandering in.

Zo moet je de Yucca stekken

Voor het stekken van de Yucca heb je wellicht iets meer geduld en beleid nodig dan bij een wat minder stevig kamerplantje, maar het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. De beste tijd voor het stekken van de Yucca is in de lente.

Voor het afsnijden of knippen van de Yucca is het belangrijk om zo schoon mogelijk gereedschap te gebruiken. Het kan geen kwaad om je gereedschap van te voren even te reinigen met wat ontsmettingsmiddel en het daarna goed af te drogen voordat je aan de slag gaat met de plant.

De Yucca stekken; dit moet je doen

Snijd een scheut van de Yucca af die je wilt stekken. De scheut van de Yucca moet een flink stuk stam hebben, met natuurlijk een aantal bladeren eraan. De stam mag zo’n 7 tot 10 centimeter zijn. Daarna moet je de stek 3 tot 5 dagen laten drogen op een koele en beschutte plek. De stam droogt uit en wordt daardoor bevorderd om wortels te kweken.

Voor de plantenliefhebbers: zo kun je de Oleander-plant stekken

Na die dagen kun je de Yucca stek het beste in stekgrond neerzetten. Stekgrond bevat namelijk de juiste voedingsstoffen die de plant nodig heeft om te groeien. Of doop de stek eerst in een beetje stekpoeder en plaats hem daarna in potgrond. Dat werkt ook!

Houd de potgrond van de stek vochtig, maar zeker niet nat. Ook heeft de plant een lichte plek nodig, maar staat liever niet in de volle zon.

Geduld heb je wel nodig bij het stekken van de Yucca, pas na een maand tot zes weken zal de plant wortels gaan vormen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️