Een populair ontbijt én toetje: maar hoe (on)gezond is yoghurt eigenlijk?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fyoghurt-gezond.jpg)
Een lekker bakje yoghurt met muesli of (zelfgemaakte) granola en wat fruit als ontbijt: het is misschien wel hét populairste ontbijt onder Nederlanders. Naast een klassieke boterham met kaas dan natuurlijk. Maar hoe voedzaam en gezond is yoghurt eigenlijk?
De schappen van supermarkten liggen tegenwoordig vol met verschillende soorten yoghurt. Van yoghurt met vanillesmaak tot yoghurt zonder vet én natuurlijk een plantaardige, halfvolle óf magere variant. Maar hoe gezond is yoghurt?
Wat is yoghurt eigenlijk?
Even een opfrisser voor wie even is vergeten hoe yoghurt ook al weer is gemaakt. Yoghurt is eigenlijk gefermenteerde melk. In de praktijk betekent dat er bepaalde melkzuurbacteriën worden toegevoegd aan melk die de melksuikers vervolgens omzetten melkzuur. Zo komt yoghurt aan die typische yoghurtsmaak, -zuurtegraad en -smaak.
Hoe gezond is yoghurt?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, schrijft het Voedingscentrum. In yoghurt vind je namelijk voedingsstoffen zoals eiwitten (essentieel voor onze spieren en energieniveau), maar ook vitamine B12 en B12 en calcium.
De kans op darmkanker zou met wel vijftien procent afnemen door dagelijks twee porties zuivel te eten, aldus de Consumentenbond. Ook zou dagelijks minimaal zestig gram yoghurt eten (ongeveer een schaaltje) zorgen voor een kleiner risico diabetes type 2. Dat is dan ook de reden dat yoghurt, onder bepaalde voorwaarden, in de Nederlandse Schijf van Vijf staat.
In halfvolle of magere yoghurt is het vetgehalte een stuk lager in vergelijking met volle yoghurt. Kiezen voor magere of halfvolle yoghurt, kan je zo helpen aan een gezonder cholesterol en helpen met op gewicht blijven.
Yoghurt en probiotica
Daarnaast is yoghurt gunstig voor je darmflora, omdat yoghurt met probiotica kan helpen om de balans van de bacteriën in je darmen te ondersteunen. Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag namelijk te zuur is, maar niet voor probiotica. Deze bacteriën overleven onze zure maag en komen op die manier levend in onze darmen terecht.
Omdat deze ook van nature al in de darmen voorkomen, kunnen probiotica onze darmen dus goed helpen. Mogelijk zou een dagelijks bakje yoghurt eten, daarom darmklachten kunnen verlichten. Toch moet daar nog meer onderzoek gedaan naar worden, meent de Europese Voedselautoriteit EFSA.
Welke yoghurt is het gezondst?
Volgens het Voedingscentrum past yoghurt in de Schijf van Vijf als deze per 100 gram:
- Minder dan 1,1 gram verzadigd vet bevat
- Maximaal 6 gram suiker bevat
Suiker? Ja, veel yoghurts worden immers verkocht met allerlei smaakjes, zoetstoffen en kleurtjes waardoor het van nature gezonde product ineens een stuk minder gezond wordt. Volle yoghurt bevat weer verzadigd vet, waarvan we weten dat het je LDL-cholesterol verhoogt. Dat wordt weer in verband gebracht met hart- en vaatziekten.
In magere yoghurt zit amper verzadigd vet, en dat maakt déze soort yoghurt dus de gezondste variant. Griekse yoghurt bevat overigens ook een stuk meer calorieën dan volle yoghurt. In een bakje met magere yoghurt zitten 56 calorieën terwijl er in hetzelfde bakje met Griekse yoghurt al snel zo’n 188 calorieën zitten, ruim drie (!) keer zoveel dus. En dat vet in yoghurt bestaat grotendeels (voor zestig procent) uit verzadigd vet. Tegenwoordig vind je ook allerlei varianten met minder vet.
Dan heb je ook nog de IJslandse yoghurt Skyr waarin minder vetten en juist meer eiwitten zitten. Doordat er meer eiwitten inzitten, kun je er langer een voldaan gevoel door hebben. Handig dus!
En hoe gezond is plantaardige yoghurt?
Vaak associeren we veganistisch of plantaardige voeding met een gezond dieet en hoewel dat in de essentie zeker kán, is dat zeker niet altijd zo. Een plantaardige yoghurt gemaakt van kokosmelk of soja, kan namelijk veel meer vet, verzadigd vet en calorieën bevatten in vergelijking met volle yoghurt. “Daarom passen die varianten meestal niet in de Schijf van Vijf. In de varianten op basis van koemelk zit vaak ook meer vet en verzadigd vet en kan veel meer suiker zitten dan in gewone magere yoghurt,” schrijft het Voedingscentrum.
Of yoghurt gezond is? Dat kun je eigenlijk niet zeggen van één product, schrijft het Voedingscentrum terecht, omdat dat immers afhangt va hoeveel en hoevaak je het eet of drinkt. Wél past yoghurt dus in een gezond dieet.
Goed om te weten is dat maar weinig Nederlanders last hebben van een eiwittekort. Denk je toch dat je een tekort aan eiwitten hebt? Aan déze signalen herken je of je een eiwittekort hebt. Eet je te veel eiwitten? Zóveel wil je er dagelijks eten (afhankelijk van je leeftijd).