Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Worstelen met een kinderwens als vrijgezel

In het leven doormaak je verschillende fases. Als tiener ben je nog niet bezig met kinderen, adolescenten hebben misschien vermoedens dat ze óóit kinderen willen en als dertiger begint de tijd te dringen. Dat is nou eenmaal zo. Vrouwen hebben een biologische klok en zijn niet oneindig vruchtbaar.

Waar de een zich verkijkt op de biologische klok, is de ander al vroeg bezig met het uitstippelen van een IVF-traject. Want wat als de vruchtbaarheid afneemt? Sinds 2006 is het in Nederland mogelijk om je eicellen in te laten vriezen om je kinderwens uit te stellen.

Bedrock Talks: over vruchtbaarheid (als vrouw) met gynaecoloog Annemiek Nap

Dit uitstellen kan een medische oorzaak hebben maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de ware nog niet bent tegengekomen. Steeds vaker laten vrouwen tussen de 30 en 40 jaar eitjes invriezen als verzekering voor de toekomst.

Kinderwens als vrijgezel

‘Rammelende eierstokken‘ is een term die gebruikt wordt voor vrouwen met een kinderwens. De eierstokken klapperen natuurlijk niet letterlijk, het is een ‘gevoel’. Biologisch gezien is het een reactie op signalen in je hersenen, waardoor je kinderwens groeit.

Bij de een gebeurt dit eerder dan bij de ander en dit heeft niet per se te maken met de omstandigheden waarin je verkeerd. Want waarom moet je een partner hebben om een goede ouder te zijn?

Wel of geen moeder worden is een ingrijpende beslissing

Of je wel of niet zwanger wilt óf kunt worden, is een belangrijk vraagstuk in het leven. Hoe graag wil je het? Waar ligt je grens?

Zie je de toekomst voor je met of zonder kinderen? Wil je je kinderen wel opvoeden op deze planeet? En zie je jezelf elke dag op het schoolplein staan. Of overweeg je kinderen omdat je bang bent om eenzaam te sterven?

Het is zo geweldig om moeder te zijn

Een kinderwens is persoonlijk maar wordt altijd een beetje beïnvloed door de mensen om je heen. Op een gegeven moment worden vriendinnen, familie of collega’s om je heen zwanger en hoor je de hele dag door hoe geweldig zwanger zijn wel niet is.

Hoe blijf je positief als je niet meteen zwanger wordt? Mijn persoonlijke tips

Ze verzinnen alvast namen voor de kroost waarop ze broeden, maken ellenlange waslijsten voor kraamcadeaus en kunnen het nergens anders meer over hebben. Als vrijgezel kan dit best heftig zijn.

Je hoort het gekwebbel in stilte aan maar voelt je ondertussen eenzaam en emoties gieren door je lijf. Zeker als je al vroeg een droom voor ogen had: one happy family. Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt denk je, ik ben nog niet oud maar ook niet jong meer.

3 dingen die je herkent als je als kind altijd ‘op eieren moest lopen’

Op een gegeven moment weet je: de meest vruchtbare tijden zijn al snel geteld. In eerste instantie hoop je nog op de liefde van je leven die je op een dag tegen het goddelijke lijf loopt. Alleen soms gebeurt dat niet en ben daar oké mee, maar die kinderwens, die blijft.

Wat doe je als je vrijgezel bent maar een intense kinderwens hebt?

Wanneer het moederschap in jouw hart geschreven staat, zijn er meerdere wegen die hiernaartoe leiden. Misschien bewandel je een minder traditionele route of misschien ook niet. Hoe dan ook, het pad naar moederschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend of hetzelfde, maar het is altijd een pad onderweg naar hoop en liefde.

Of je nu een medisch traject overweegt, zwanger wordt met behulp van een (anonieme) donor of een kindje adopteert, er zijn meerdere manieren om moeder te worden. De weg daarnaartoe is niet het belangrijkste, wat er toe doet is de onderliggende liefde voor de volgende generatie.

Wat je ook kiest, de twijfel blijft

Mocht je je eenzaam voelen en strugglen met een kinderwens als vrijgezel, weet dat je niet alleen bent. Je bent niet de enige vrijgezel die twijfelt over het moederschap. Het blijft lastig want als je voor een ‘nee’ kiest blijf je je misschien de rest van je leven met vlagen twijfelen of dit de juiste keuze was.

Als je volmondig ‘ja’ zegt, dan vraag je jezelf af of je het wel allemaal red in je eentje. Wat je ook kiest, volg je hart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️