Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Nieuws 8 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Wegen voor vertrek met het vliegtuig, terecht of bodyshaming?

Wanneer je gaat vliegen, telt het gewicht van jouw bagage wel, maar hoeveel je zelf weegt, daar wordt niet naar gekeken. Nóg niet. Want wegen voor vertrek met het vliegtuig is bij een Finse luchtvaartmaatschappij toch echt de realiteit.

Dat meldt de Telegraaf vandaag in een artikel. Finnair zal passagiers op de luchthaven van Helsinki op vrijwillige basis wegen tijdens het inchecken.

Wegen voor je het vliegtuig instapt

De reden hiervoor is dat er een betere inschatting kan worden gemaakt van hoeveel het vliegtuig weegt. Dit heeft te maken met veiligheid. Want een vliegtuig heeft een maximale capaciteit en mag niet te zwaar geladen de lucht in. Voorheen werd er van een gemiddeld gewicht per passagier uitgegaan, maar nu tellen de kilo’s dus écht.

Extra kilo’s worden niet bestraft

Inmiddels zijn er al zeshonderd passagiers gewogen zonder tegenstribbeling. Hoeveel je weegt, hoeft verder ook niemand te weten. De getallen op de weegschaal worden doorgegeven aan de Finse transport-autoriteit Traficom, die de gegevens zal gebruiken om een nieuw gemiddelde te berekenen. En op die manier vlieg je klaarblijkelijk veiliger.

Terecht of bodyshaming?

“Het gewicht van reizigers is het enige cijfer dat wij niet kennen” deelt woordvoerder Paivyt Tallqvist met BBC. “We weten wat de bagage weegt, wat het vliegtuig weegt, maar niet wat de passagiers wegen.”

Plannen om passagiers die zwaarder wegen meer te laten betalen, zijn er niet. Al is dit onderwerp in het verleden wél serieus de revue gepasseerd. Zo kopte Trouw in 2012: ‘Dikke mensen maken vliegtuigen zwaarder, stuwen brandstofkosten op en dragen bij aan hoge vliegprijzen’ Dit zou volgens het artikel niet alleen zorgen voor een stijging in brandstofkosten, maar ook slecht uitpakken voor klimatologische kosten.

Wellicht is er daarom veel discussie over het wel of niet wegen van passagiers. Sommige mensen haten het om geconfronteerd te worden met hun gewicht, laat staan dat iemand anders dit weet en hier een oordeel over heeft. Bodyshaming dus. Deze mensen kunnen gerustgesteld worden: want het display is verborgen en degene die je weegt ziet ook geen cijfers. Volledig anoniem dus.

In Nederland is meer dan de helft van de bevolking te zwaar meldt Loket Gezond Leven. Ruim 15 procent heeft daadwerkelijk obesitas. Stel je zit met de zwaardere helft in het vliegtuig, dan maakt dat wel degelijk verschil. Alleen de kans dat je met een gemengde groep vliegt en dus van een gemiddelde per persoon uitgaat, is stukken groter.

Hoe het in de toekomst zal gaan, kan niemand voorspellen. Want als de mensheid zwaarder wordt, kan er ook een nieuw gemiddelde per persoon worden berekend. Wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat er minder mensen in een vlucht passen.

Hoe zou jij het vinden om voor het vliegen de weegschaal aan te tikken?

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️