Waarom je vanaf nu nóóit meer water in de magnetron wilt doen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2Fwater-in-magnetron-e1754480137761.jpg)
Even snel een kopje water opwarmen in de magnetron voor je thee? Dat klinkt misschien handig en lekker efficiënt, zo hoef je tenminste niet steeds opnieuw water te koken, maar water opwarmen in de magnetron blijkt véél gevaarlijker dan je denkt.
Water verhitten in de magnetron wordt dan ook sterk afgeraden om verschillende gezondheidsredenen. Hoe zit dat precies?
Inhoudsopgave
Waarom magnetrons anders verwarmen dan je denkt
‘Een magnetron warmt toch hetzelfde op als een waterkoker, maar dan sneller?’ zou je misschien denken. Toch werkt een magnetron anders. En daar wil je voorzichtig mee zijn. Een magnetron verwarmt namelijk niet van buiten naar binnen, zoals een fornuis dat bijvoorbeeld doet, maar maakt gebruik van elektromagnetische golven die watermoleculen in je eten of drinken laten trillen. Die wrijving zorgt voor warmte, van binnenuit dus.
Dat is aan de ene kant slim, maar die techniek zorgt er aan de andere kant óók voor dat het water soms ongelijkmatig opwarmt. Op die manier kunnen er ‘hete plekken’ ontstaan in het water, die ineens kunnen gaan borrelen of zelfs explosief kunnen opwellen zodra je het kopje uit de magnetron haalt of er een theezakje in hangt.
“Magnetron-straling reageert met watermoleculen in het midden van een kom of kopje water, waardoor ze snel gaan trillen”, legt voedingswetenschapper en oprichter van Mendocino Food Consulting, Bryan Quoc, uit aan Well+Good. “Hierdoor stijgt de temperatuur op heel specifieke plekken, waardoor de stoom snel uitzet en explodeert.” Met als gevolg dat je flinke brandwonden kunt oplopen als je niet oppast.
Superverhitting in de magnetron
Dat fenomeen wordt ook wel superverhitting genoemd en betekent dat water in de magnetron boven het kookpunt kan worden verwarmd zonder dat het gaat borrelen. Zodra je iets in het water doet, zoals een lepel, theezakje of suiker, kunnen de opgebouwde hittebellen in één klap vrijkomen. Het gevolg? Het hete water ‘explodeert’ letterlijk uit je kopje.
Dat is pijnlijk én gevaarlijk, omdat het serieuze brandwonden kan veroorzaken, helemaal als je bent gewend aan de ‘rustige’ opwarming van een waterkoker. Orthodontist Mohamad Khorshid heeft verschillende patiënten behandeld nadat ze hun mond hebben verbrand aan oververhitte vloeistoffen die waren opgewarmd in de magnetron. “Omdat microgolven ongelijkmatig verwarmen, kunnen vloeistoffen boven het kookpunt worden verhit zonder dat er zichtbare bubbels ontstaan”, vertelt hij aan het platform.
Wat is een veilige manier van water opwarmen?
Oké, een kopje water opwarmen in de magnetron kan dus gevaarlijk zijn en is een duidelijke no go vanaf nu. Hoe je een kopje water dan wél veilig opwarmt? Dat doe je zo:
- Gebruik het liefst een waterkoker of verwarm je water in een fluitketel of in een pannetje.
- Wil je toch de magnetron gebruiken? Zet dan altijd een houten stokje of lepel in het glas om bubbels te laten vormen en superverhitting te voorkomen.
- Roer altijd door het water (of andere vloeistof) dat in de magnetron is opgewarmd en wacht dertig tot zestig seconden voordat je het opdrinkt. “Ons advies is om de mok een keer te draaien en in het water te roeren”, zegt het Voedingscentrum daarover tegen Radar.
- Gebruik geen gesloten containers in de magnetron, want dat kan de druk opbouwen en spatten veroorzaken, wat het risico op brandwonden aanzienlijk vergroot.
- Gebruik speciale magnetronbestendige mokken met brede openingen: die zorgen namelijk voor gelijkmatige verwarming en voorkomen geconcentreerde hete plekken.
Maar zoals wel vaker geldt: voorkomen is beter dan genezen, dus gebruik geen magnetron om vloeistoffen op te warmen en neem het zekere voor het onzekere.
Is te veel gember gevaarlijk? Dit zijn de bijwerkingen als je (te) veel gember eet. Sint-janskruid: natuurlijk antidepressiva of gevaarlijk kruid?
Een of toch twee per dag? Hoe (on)gezond is een ei eigenlijk?