Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 24 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom extraverte mensen ook me-time nodig hebben

Extravert zijn wordt vaak geassocieerd met sociale, spontane mensen. Toch is de precieze definitie van extraversie iets anders: het gaat vooral om het energie halen uit gezelschap van anderen. Logisch dus dat je dagen dan zijn volgepland met leuke etentjes en koffiedates. Maar ook wanneer gezelschap je energie geeft, heb je me-time nodig – ook al kun je dat nog weleens vergeten. Drie dagen achter elkaar niet thuis zijn, vergeten te avondeten om er vervolgens achter te komen dat er bergen was op je staan te wachten… Klinkt bekend? Zoiets kan best goed voorkomen bij iemand die heel erg naar buiten gekeerd is. Je gaat maar door en door, maar soms is stilstaan ook belangrijk.

Tijd voor jezelf

Om te beginnen, is wat tijd alleen nodig om even goed voor jezelf te zorgen. Goed eten, een keer uitslapen… Je hebt de vrijheid om even op jezelf te focussen, in plaats van op een ander. Zeker als je hard werkt, kan even niks doen kan soms heel erg fijn zijn. Wat denk je van een yogasessie om tot rust – én tot jezelf te komen? Als je altijd met mensen bent, schiet dit er heel gauw bij in.

Dit vind je vast ook interessant:Dit is hoe een goede samenwerking verloopt (tussen introverten en extraverten).

 

Emoties verwerken

Een dag voor jezelf kan daarmee meteen een mooi moment zijn om even naar binnen te keren. Door constant in een rush te zijn, leef je van moment naar moment. Een volgeplande agenda kan ervoor zorgen dat je je emoties nauwelijks meer voelt, en daar kun je later last van krijgen. Moeite hebben met emoties verwerken, leidt namelijk juist tot nog meer psychische klachten. Geen gek idee dus, om als extravert even emoties te verwerken. Dat is niet altijd leuk, maar vaak wel noodzakelijk.

Verdieping zoeken

Daarnaast is wat me-time perfect om bijvoorbeeld je creatieve kant te ontdekken. Of om je te verdiepen in een nieuw boek. Klinkt misschien saai voor een ultieme extravert, maar als jij toffe dingen doet of ontdekt, kun je die ook weer delen met je vrienden. Denk aan een zelfhulpboek dat je enorm veel inzicht geeft – hoe fijn is het om zelf bewuster te worden en dit ook nog te delen met mensen om wie je veel geeft?

Dankbaarheid en waardering

Door even alleen te zijn kun je tijd vrijmaken voor reflectie. Dat lijkt op emoties verwerken, maar is toch weer anders. Dankbaarheid is bijvoorbeeld een vorm van reflectie. Je kunt even stilstaan bij je leven en de mensen om je heen. Wanneer je je even terugtrekt en op jezelf focust, is de kans groot dat je je dierbaren nog meer gaat waarderen – en dat leidt weer tot een gelukkiger leven, schrijft Psychology Today.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️