Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 5 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Liever eerder dood dan lelijk: dit doen vrouwen voor het ideale schoonheidsideaal

Voldoen aan het schoonheidsideaal lijkt een eeuwigdurende strijd te zijn voor vrouwen. Een mooi uiterlijk is zelfs zo belangrijk, dat één op de vijf vrouwen vijf jaar van hun leven zou inruilen om de ideale schoonheid te bereiken. Dit blijkt uit onderzoek van Dove.

Ondanks dat schoonheidsidealen alsmaar veranderen, lijkt het voor veel vrouwen nog steeds onmogelijk om aan het ideaal te voldoen.

Het ideale schoonheidsideaal

Het schoonheidsideaal bestaat onder andere uit gezond, fit en slank zijn, een smalle taille hebben maar ook ronde vormen bezitten.

Klinisch psycholoog Femke van den Brink benadrukt dat het huidige schoonheidsideaal hardnekkig is en dat dit voor het overgrote deel van de vrouwen helemaal niet haalbaar is. “De algemene teneur is: trends bij lichamen komen en gaan, maar sinds ‘slank’ meer dan zestig jaar geleden het schoonheidsideaal werd, blijft de focus op ranke lijven terugkeren”, legt ze uit.

Ondanks dat vrouwen moeite hebben om aan het schoonheidsideaal te voldoen, zijn zij juist degenen die het meest kritisch zijn naar zichzelf en andere vrouwen. Dit komt omdat van jongs af aan vertelt wordt dat mooi en slank zijn iets positief is en ervoor zorgt dat je meer voor elkaar krijgt.

Kunstmatige intelligentie

Volgens het onderzoek speelt kunstmatige intelligentie een grote rol als het aankomt op de representatie van schoonheid. Want de onrealistische schoonheidsidealen die online te zien zijn, zijn niet representatief voor echte vrouwelijke schoonheid. En, schrik niet, er wordt verwacht dat maar liefst negentig procent van de online content in 2025 door kunstmatige intelligentie wordt gegenereerd. Dat belooft dus een hoop onrealistische beauty content.

Filters op social media

Niet alleen kunstmatige intelligentie heeft een grote invloed, ook filters spelen een rol bij het schoonheidsideaal. Op social media, zoals op Instagram, Snapchat en TikTok, zijn verschillende filters te vinden die ervoor zorgen dat je gezicht er nét iets anders uitziet. Dikkere lippen, een kleinere neus of een egale huid? Deze filters zorgen ervoor dat je gezicht wordt aangepast naar het schoonheidsideaal. Ondanks dat de meeste meiden en vrouwen wel weten dat wat ze zien niet de realiteit is, willen ze wel steeds meer op de filters lijken.

Body dysmorphia

En dat is gevaarlijk want het kan leiden tot body dysmorphia. Dit houdt in dat je een verstoorde lichaamsbeleving hebt. Oftewel, je denkt dat je lelijk bent, maar je bent het niet.

Doordat meiden en vrouwen wennen aan hun gezicht mét filter, vinden ze zichzelf niet meer mooi zonder. En omdat je in het echte leven geen filter kunt gebruiken en ze erg onzeker zijn over hun uiterlijk, komt het steeds vaker voor dat vrouwen iets aan zichzelf willen veranderen en steeds meer druk voelen om cosmetische ingrepen te ondergaan.

Hoe ver gaat het?

Willen voldoen aan een schoonheidsideaal is van alle tijden, maar zo gemakkelijk iets aan je uiterlijk kunnen veranderen door middel van plastische chirurgie, is een nieuwe en niet geheel ongevaarlijke, ontwikkeling.

Uit Dove’s wereldwijde rapport, 2024 The Real State of Beauty, blijkt zelfs dat 40 procent van de Nederlandse vrouwen een jaar van hun leven zou opgeven om hun ideale schoonheid of lichaam bereiken. 21 procent geeft daarbij aan maar liefst vijf jaar korter te willen leven om dit doel te behalen. VIJF JAAR! Heb jij liever een langer leven of een knappe kop?

Een reflectie: waar komt het bedachte schoonheidsideaal toch vandaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️