Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 22 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is alles wat je als vrouw wil weten over PCOS

Een abnormale langere periode tussen menstruaties, overbeharing, acne of overgewicht? PCOS kan verschillende klachten veroorzaken bij vrouwen. Wij vertellen je alles over PCOS, oftewel het polycysteus-ovarium-syndroom.

PCOS is de meest voorkomende hormonale stoornis bij vrouwen in hun vruchtbare periode. In Nederland hebben vijf tot zeven op de honderd vrouwen hier last van.

Wat is PCOS?

Wanneer je PCOS hebt zitten er meer blaasjes in je eierstokken dan normaal gesproken het geval is. Dit zorgt ervoor dat je geen of minder vaak een eisprong hebt en dus ook veel minder vaak ongesteld wordt. Er kan soms maanden tussen een volgende menstruatie zitten.

De eierstokken werken minder goed, zijn wat groter dan normaal en maken daarnaast te veel mannelijke hormonen aan zoals testosteron.

Hoe krijg je het?

PCOS komt in sommige families vaker voor, maar het is verder niet duidelijk waar het door ontstaat. Wel is het zo dat vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, dit vaak krijgen wanneer ze aankomen. (over)gewicht speelt dus zeker een rol.

Symptomen van PCOS

Vrouwen met PCOS worden dus minder vaak of onregelmatig ongesteld, er kan zelfs wel meer dan 35 dagen tussen de menstruaties zitten. Daarnaast kun je last hebben van acne en overbeharing, bijvoorbeeld op je gezicht, buik of rug en juist minder haar bij je slapen en kruin of last hebben van haaruitval. Ook overgewicht is een veelvoorkomende klacht. Slaapapneu, adempauzes tussen je slaap, en psychische problemen zoals onzekerheid, somberheid, geen zin hebben in seks of eetproblemen kunnen ook opspelen. Vaak hebben vrouwen boven de 40 jaar juist minder klachten.

Is PCOS ernstig?

De korte termijn gevolgen van PCOS zijn niet ernstig. Wel is het zo dat vrouwen met deze hormonale stoornis vaak overgewicht hebben, wat gevaarlijk kan zijn en kan leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes. Ook krijgen vrouwen met PCOS eerder baarmoederhalskanker omdat het baarmoeder-slijmvlies dikker is. Side note: de pil zorgt dat het risico hierop wordt verminderd.

Kan je zwanger worden met PCOS?

Het is met PCOS vaak lastiger om zwanger te worden, dit komt omdat je vaak niet weet wanneer je eisprong plaats gaat vinden, daarnaast vindt de eisprong veel minder vaak plaats. Toch is het zeker niet onmogelijk om zwanger te raken.

Allereerst is het belangrijk dat je een gezond gewicht hebt, veel vrouwen krijgen dan weer een eisprong, ook zorgt dit voor een veiligere zwangerschap.

Wanneer je al een gezond gewicht hebt maar zwanger worden niet lukt, wordt je doorverwezen naar een gynecoloog in het ziekenhuis. Daar krijgen vrouwen vaak pillen met letrozol of clomifeen, wat een eisprong opwekt. Mocht niet werken dan zijn er nog andere mogelijke behandelingen zoals prikken met gonadotrofine.

Zo ga je om met PCOS

Een gezonde levensstijl is altijd goed voor je lichaam en geest, en al helemaal wanneer je PCOS hebt. Het wordt dan ook aangeraden om gezond te eten, genoeg te bewegen en niet te roken.

Gezonde voeding

Doordat de lichaamscellen van vrouwen met PCOS minder gevoelig voor insuline zijn, is de juiste voeding erg belangrijk. Langzame koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgt en daalt. Zo zijn volkoren producten, kaas, yoghurt, groenten, haver en quinoa goed om te eten. Ook vezelrijk eten zoals groeten, fruit, bonen, noten en zaden en ontstekingsremmende etenswaren zoals knoflook, rood fruit, groene bladgroenten en gember worden aangeraden. Dit geldt ook voor eiwwitrijk eten met gezonde vetten zoals avocado, vette vis, en chiazaad en kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool.

Snelle koolhydraten, zoals wit brood en fastfood en ontstekingsbevordelijke producten zoals vlees, zuivel, en snoep zijn daarentegen beter om te vermijden.

Ontspanning

Ontspanning, genoeg slaap en beweging helpen ook om je hormonen meer in balans te brengen. Want wanneer je veel stress ervaart, zul je ook meer zin hebben in ongezond eten, dit komt door het hormoon cortisol wat vrijkomt bij stress.

Medicijnen

De klachten van PCOS kunnen door medicijnen verminderd worden. Zo kan de pil of een hormoonspiraal ervoor zorgen dat je minder last hebt van overbeharing en acne. Verder zijn er medicijnen die je bloedsuiker dalen en medicijnen die de aanmaak van mannelijke hormonen verminderen. Mocht je medicijnen willen gebruiken overleg dan altijd eerst met je huisarts.

Door deze symptomen herken je MS bij vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️