Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 13 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom partners vreemdgaan volgens de wetenschap

Vreemdgaan. Er worden veel uitspraken over gedaan, maar over het hoe, wat en waarom is nog niet alles gezegd. Het is namelijk helemaal niet zo zwart-wit. Waarom iemand vreemdgaat of niet ligt niet aan jouw uiterlijk of aan slechte seks. Een scheve schaats rijden heeft met meerdere dingen te maken volgens de wetenschap.

Een artikel met input van Bram Buunk, hoogleraar evolutionaire sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen op RTL deelt dat ongeveer 25 procent van de mannen weleens vreemdgegaan is tegenover 15 procent van de vrouwen. Terwijl NPO deelt dat mannen evenveel vreemdgaan als vrouwen. Daar zit natuurlijk wat in, want it takes two to tango.

Fantaseren over een buitenechtelijk slippertje doet echter 80 procent van de bevolking. 

Vreemdgaan volgens de wetenschap

Psycholoog Tila Pronk deed onderzoek naar vreemdgaan aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en deelt hierover: “Mensen die minder controle hebben over een bepaald gebied in de hersenen, zijn eerder geneigd om vreemd te gaan. Want iedereen voelt zich weleens aangetrokken tot een ander, dat is normaal. Als je iemand ziet die je aantrekkelijk vindt, krijgen de hersenen een signaal. Vervolgens draait het om impulscontrole of je daar wel of niet iets mee doet.”

De invloed van onze hormoonhuishouding

De drang om vreemd te gaan kan volgens Psycholoog Brendan P. Zietsch ook aan de hormoonhuishouding liggen. Dit concludeert hij uit een onderzoek met 7.400 tweelingen, die allemaal minstens een jaar lang een relatie hebben. Voor dit onderzoek werd het verband tussen overspeligheid, het antidiuretisch hormoon (ADH) en het hormoon oxytocine onderzocht. Deze hormonen hebben invloed op vertrouwen, empathie en sociale binding. Variaties in deze hormonen kunnen het seksuele gedrag van mensen beïnvloeden en een rol spelen bij monogamie. Zo is de productie van ADH bij monogame diersoorten veel hoger dan bij polygame soorten. En vrouwen met een laag ADH zouden vaker vreemdgaan.

Financiele (on)afhankelijkheid en vreemdgaan

En het blijkt dus ook dat wanneer je financieel afhankelijk bent van je partner, de kans groter is dat je vreemdgaat. De studie werd gepubliceerd in de American Sociological Review, waarin 2757 mensen werden ondervraagd over een periode van 10 jaar. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen met betrekking tot inkomen, seksuele activiteit en relatiestatus.

De uitkomst is verrassend: zowel vrouwen als mannen die minder verdienen dan hun geliefde, zouden vaker ontrouw zijn. Maar, mannen die meer verdienden dan de vrouw, gingen ook vaker vreemd. Vrouwen die meer verdienden dan hun man, daarentegen, zouden niet vaker vreemdgaan.

Er zitten wel wat haken en ogen aan het laatste onderzoek. Zo zijn het voornamelijk Amerikanen en kunnen we dus niet zeggen hoe het hier in Nederland gesteld is. Daarbij hebben ze de uitkomsten gebaseerd op alleen de mensen die getrouwd waren.

Gaat iedereen dan vreemd?

Welnee. En als iemand vreemdgaat, hoeft dat niet het einde van de relatie te betekenen. Communicatie is key en daarbij is het belangrijk om elkaars grenzen en wensen te respecteren. Relatieproblemen zijn de grootste boosdoeners en een relatie gaat niet altijd over rozen.

Meer seksuele partners willen of het boosten van zelfvertrouwen zijn ook populaire redenen om vreemd te gaan. Dat heeft dus niks met de ander te maken en aan een laag zelfbeeld kan jouw partner werken.

Het lijkt ons voornamelijk belangrijk dat je moet weten dat een relatie keihard werken is en dat mensen au fond niet monogaam zijn. Door elkaar veel liefde te geven en aan een gezonde relatie te bouwen, voorkom je perikelen zoals vreemdgaan of scheiden.

Amber (31) koos voor een ander werk- en liefdesleven: ‘Je kunt altijd opnieuw beginnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️