Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 4 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Fastfood junkies opgelet: deze heftige emotie ontstaat door vet eten

Grijpen naar een patatje met of een vette pizza als je niet zo lekker in je vel zit, voelt misschien als ultieme troost. Toch kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht, want uit nieuw onderzoek blijkt dat vet eten kan zorgen voor angst in je lijf. Het gevolg? Je grijpt opnieuw naar fastfood en kan maar moeilijk uit het cirkeltje komen.

Vet eten kan je psychische gezondheid beïnvloeden, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wanneer je een portie vette snacks gehad hebt, verandert je darmmicrobioom. Oftewel de verzameling aan bacteriën in je darmen. Het verstoort de balans in je darmen en die staan in direct contact met je hersenen. Bepaalde stofjes in de hersenen worden geactiveerd en die zorgen ervoor dat je gevoelens van angst ervaart.

Vet eten verandert je hersenen met angst als gevolg

Vet eten is dus niet alleen slecht doordat het boordevol onnodige calorieën zit waardoor je aankomt, maar je wordt er ook banger van. Hoofdonderzoeker Christopher Lowry van CU Boulder waarschuwt aan de hand van de resultaten van het onderzoek: “Als junkfood ook je hersenen verandert op een manier waardoor je angstig wordt, staat er nog meer op het spel dan gedacht”.

Ook vertelt de onderzoeker: “Het is fascinerend dat een vetrijk dieet de genexpressie in de hersenen zo kan veranderen”. Dat dit gebeurt door vet eten, onderzochten de wetenschappers door twee groepen ratten op een verschillend dieet te zetten. De ene groep met 11 procent vet en de andere groep met 45 procent vet (de gemiddelde Amerikaan eet 36 procent aan ongezonde vetten). “De hersenen van de vet-etende ratten lieten zien dat ze angstiger waren.”

Gezonde vetten zijn juíst goed

Lowry benadrukt wel dat niet alle vetten slecht zijn. Gezonde vetten in vis, olijfolie, noten en zaden hebben juist een ontstekingsremmende werking en zijn goed voor de hersenen. Eet veel verschillende soorten fruit en groenten en voeg gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus en azijn toe aan je dieet voor een gezond microbioom. En beperk pizza en patat.

Als je toch een hamburger van de barbecue haalt deze zomer, voeg dan een plakje avocado toe. Onderzoek toont aan dat goede vetten de schadelijke effecten van slechte vetten kunnen verminderen.

Checklist voor een goede gezondheid: vink jij ze alle vijf af?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️