Lieke Faber
Lieke Faber Liefde & Seks Gisteren
Leestijd: 6 minuten

Waarom we vaak verliefd worden op mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn

Je herkent het misschien. Die ene date die in het begin intens contact zoekt, maar zich daarna terugtrekt. Of een partner die fysiek aanwezig is, maar emotioneel gesloten blijft. Verliefd worden op mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn komt best vaak voor.

Er is een klik, misschien zelfs chemie. Tegelijk ervaar je onrust, twijfel en hunkering. Je blijft verlangen naar bevestiging en toch wil je meer. Misschien juist daardoor. Veel mensen raken juist verliefd op degene die niet kan geven wat zij verlangen.

Liefde lijkt soms op een spel van aantrekken en afstoten. De hoop dat het deze keer anders wordt, blijft hardnekkig aanwezig.

De allereerste blauwdruk

Ervaringen met liefde beginnen niet pas in de puberteit of kindertijd. De allereerste imprint ontstaat al bij onze geboorte. De tijd in de baarmoeder en de  manier waarop een kind ter wereld komt — met of zonder direct huid-op-huid contact, in stilte of chaos, warm gedragen of abrupt gescheiden — vormt een diep lichamelijk geheugen. Deze vroege ervaringen zetten zich vast in het zenuwstelsel, in subtiele patronen van veiligheid en overleving.

De geboorte is één van de meest intense gebeurtenissen in een mensenleven. Het adrenalinegehalte van een baby tijdens de bevalling wordt in je latere leven zelden meer bereikt. Alles wat je voelt, is rauw en zintuiglijk: warmte of kou, nabijheid of alleen zijn, veiligheid of dreiging. In deze vroege fase bestaat er bovendien nog geen onderscheid tussen jouw gevoelens en die van je moeder. Jullie systemen zijn verweven. Hierdoor kun je emoties of spanningen van haar overnemen zonder dat je doorhebt dat ze niet van jou zijn.

Emotioneel niet beschikbaar

In de jaren daarna wordt deze blauwdruk verder gevormd door de relatie met ouders of verzorgers. Was er ruimte voor je emoties? Werd je gezien in wie je was? Of moest je jezelf aanpassen om liefde te verdienen? Al deze ervaringen leggen de basis voor hoe je later relaties, beleeft, herkent en interpreteert

Een kind past zich razendsnel aan. Wanneer liefde onvoorspelbaar, afwezig of verwarrend is, leert het zenuwstelsel om in de gaten te houden wat ‘de ander’ nodig heeft. Zo ontstaat er vaak een sterke buiten-oriëntatie.

“Als ik goed let op wat de ander nodig heeft, blijf ik verbonden.”

De aandacht verschuift van voelen naar aanpassen, van zijn naar presteren en precies dat patroon herhaalt zich later in romantische relaties.

Het onderbewustzijn kiest herkenning, geen rust

In een volwassen relatie denk je bewust op zoek te zijn naar liefde, gelijkwaardigheid en verbinding. Toch kiest het onderbewustzijn vaak iets heel anders. Het zoekt niet wat gezond is, maar wat bekend voelt.

Wanneer iemand je datzelfde gevoel geeft als vroeger, onbereikbaarheid, verwarring, spanning ontstaat er een diep lichamelijk gevoel van herkenning. Je denkt: “er is een klik”, terwijl je zenuwstelsel eigenlijk zegt: “dit ken ik”. Deze onbewuste herhaling is geen toeval, maar een oud beschermingsmechanisme. Het onderbewustzijn probeert oude pijn alsnog op te lossen door het opnieuw te beleven.

Je raakt dan niet verliefd op wie iemand nu is, maar op het gevoel dat die persoon onbewust oproept. Vaak is dat een mengeling van verlangen en gemis, hoop en onzekerheid. Emotioneel niet-beschikbare mensen geven precies genoeg om je te blijven aantrekken, maar nooit genoeg om je volledig te laten landen in rust.

Liefde vanuit oude pijn of vanuit wie je werkelijk bent?

Veel mensen herkennen pas later dat hun verliefdheid voortkwam uit een oude wond. Patronen worden zichtbaar als relaties steeds op een vergelijkbare manier eindigen. Of als je keer op keer in verbindingen belandt waarin je je klein maakt, wacht, pleast of hoopvol blijft terwijl je eigenlijk leegloopt.

Verandering begint bij bewustwording. Niet alleen met je hoofd, maar vooral met je lijf. Het lichaam draagt herinneringen die ouder zijn dan je gedachten. Daar ligt de sleutel tot heling.

Veilige liefde voelt voor veel mensen in het begin ongemakkelijk. Er ontbreekt iets. Niet de ander, maar de spanning die je gewend bent. Rust en beschikbaarheid voelen soms saai, omdat het zenuwstelsel nog ingesteld staat op intensiteit. Juist daarom vraagt het om vertraging, aanwezigheid en het het leren herkennen van rust als veiligheid, in plaats van als leegte.

Hoe doorbreek je het patroon?

Klaar met verliefd zijn om iemand die emotioneel niet beschikbaar is? Dit kan helpen.

Herken je oude blauwdruk

De manier waarop je gehecht bent aan je ouders of verzorgers, én je geboorte, is niet wie je bent, maar hoe je geleerd hebt om te overleven. Door hier met zachtheid naar te kijken, ontstaat ruimte voor iets nieuws.

Breng het onderbewuste in beweging

Patronen zijn niet alleen mentaal, maar lichamelijk verankerd. Met verbonden ademwerk, lichaamsgerichte therapie en regressie kun je oude imprinten veilig gaan loslaten.

Vertraag de verbinding

Neem de tijd om te voelen in plaats van te vullen. Wanneer je opmerkt dat je in een oude dynamiek schiet, bijvoorbeeld aantrekken, over-analyseren of pleasen, pauzeer dan. Niet om jezelf te corrigeren, maar om bewust te worden van wat je lijf je eigenlijk wil vertellen.

Oefen met veilige liefde

Open je langzaam voor verbinding met mensen die er écht zijn, die niet alleen in woorden nabij zijn, maar ook in daden. Liefde die beschikbaar is, activeert geen angst, maar nodigt je uit om te landen.

Tot slot

Verliefd worden op iemand die emotioneel niet beschikbaar is, zegt niets over jouw waarde. Het wijst vaak op oude pijn die zich via herhaling zichtbaar wil maken. Niet om je te straffen, maar om je de kans te geven om een nieuw verhaal te schrijven.

Wie leert luisteren naar het lichaam, leert onderscheiden wat vertrouwd is van wat werkelijk voedend is. Liefde die veilig voelt, heeft geen haast. Geen spel. Geen voorwaardelijkheid.

Niet elke klik is een teken van bestemming. Soms is het een echo van iets ouds dat eindelijk gezien wil worden.

Over Lieke Faber

Als erkend HBO opgeleid regressietherapeut en leiderschapscoach begeleidt Lieke Faber cliënten in haar praktijk in Amsterdam en online. Ze heeft al meer dan 300 cliënten begeleid in het ontdekken van hun eigen kern en naar meer liefde en vertrouwen in de liefde. 

In plaats van er eindeloos over te praten, begeleidt ze je de diepte in vanuit je onderbewustzijn. Zo kun je eindelijk weer in vertrouwen en veiligheid met jezelf en de ander zijn. Haar 5-stappen-naar-Embodiment-methode zorgt er daarnaast voor dat je niet alleen meer bewustzijn krijgt, maar dat je de transformatie ook direct doorleeft en integreert. Lieke heeft een speciaal individueel traject ontwikkeld: Embodied Love voor als je meer vertrouwen wilt ervaren in jezelf en in de liefde – Bekijk het hier.

BEDROCK lezers krijgen korting van 250 euro op het individuele programma van 4 maanden). Vermeld dat je via BEDROCK komt voor deze unieke korting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️