Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 4 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Het Van Gogh Museum verbindt yoga met kunst

Het Van Gogh Museum start met een reeks yogalessen om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Daarbij maken ze gebruik van de kunst van Vincent van Gogh.

Elke eerste zondag van de maand vindt er een nieuwe yogales plaats in het Van Gogh Museum. De yogalessen worden verzorgd door De Nieuwe Yogaschool. Tijdens de les kijk je op een manier naar de kunstwerken die je bewustzijn verruimen.

Anders naar jezelf kijken door kunst en yoga te combineren

De samenwerking tussen het Van Gogh Museum en De Nieuwe Yogaschool, is onderdeel van het programma ‘Open up met Vincent’. Daarmee wil het Van Gogh Museum vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent Van Gogh een positieve bijdrage leveren aan het gesprek over mentale gezondheid.

Verdieping

Vanuit het werk en leven van Vincent van Gogh leer je op een andere manier naar jezelf te kijken. Op een groot scherm wordt verschillende kunst geprojecteerd. Met Amandelbloesem, Vlinders en klaprozen maken de deelnemers bijvoorbeeld een reis door de seizoenen. Tijdens de lessen wordt yin yoga, restorative yoga of flow yoga beoefend. Na de les krijg je de kans om de voorbijgekomen kunstwerken in het echt te bekijken in het museum.

Het museum heeft de grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Je kunt er schilderijen bekijken van Van Gogh, maar bijvoorbeeld ook tekeningen en honderden brieven die hij schreef. Het museum laat een moderne en persoonlijke kijk zien op zijn werk om zo de mensen te verbinden en verrassen.

Yoga terwijl je naar kunst kijkt.
Bron: Emma Gerrmann

Kunst en yoga hetzelfde effect op mental health

Voor veel mensen zijn yoga en meditatie een ervaring die je health en je bewustzijn verruimen. Die fijne ervaring had Vincent van Gogh ook, maar dan door middel van zijn kunst. Dat laat onder andere de volgende tekst zien die Vincent in 1889 aan zijn broer schreef: “Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde.”  Kunst was voor Vincent dus een bron van helende kracht en hoop en daarmee kom je in aanraking tijdens de yogalessen.

Over het Van Gogh Museum en ‘Open Up met Vincent’

De yogalessen zijn dus onderdeel van het programma ‘Open Up met Vincent’. Vanaf 2022 biedt het museum verschillende creatieve en mindful activiteiten aan. De yogalessen sluiten daar goed bij aan. Dat licht Mariken, mede-eigenaar en docent bij De Nieuwe Yogaschool, toe. “We hopen dat deze samenwerking niet alleen een moment van rust en inspiratie biedt, maar ook een gelegenheid is om kunst op een vernieuwende en een meer bewuste manier te beleven. Door bewustzijnsverruiming. Iets waar wij ons dagelijks mee bezighouden tijdens onze workshops, opleidingen en lessen.”

De eerste les vindt weer plaats op zondag 7 april van 10.15 tot 11.15 uur in het Van Gogh Museum. De kosten bedragen 18,50 euro en daarbij zit ook de entree tot het museum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️