Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 12 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Tosca’s blik op de natuur: ‘Vanuit enthousiasme creëer je een wereld waar we naartoe willen’

Tosca van der Wouden wil graag mensen verbinden met de natuur en de wereld om zich heen. Haar frisse blik op de planeet en de rol die jij daarin kan hebben zien wij zeker als een bron van inspiratie. Tijd om deze te delen.

Het gaat niet goed met bestuivende insecten en dat is zorgelijk, want een groot deel van ons voedsel is afhankelijk van deze dieren in ons ecosysteem. Mensen zorgen er nu voornamelijk voor dat er leven verdwijnt op aarde, we mogen dus zeker een omslag maken. Tosca laat zien dat je als mens al op een laagdrempelige manier de connectie met de natuur en de wereld om je heen kan maken: iets wat in deze tijd hard nodig is. Ze deelt in dit persoonlijke verhaal haar kijk op een betere wereld en dat werkt inspirerend.

Je inzetten voor de natuur geeft kracht: Tosca laat zien dat je daar alleen je tuin voor nodig hebt

“Ik ben iemand met een heel groen hart. Daarom wil ik graag bijdragen aan dat stukje verbinding creëren met het groen op onze aarde en de medebewoners waarmee we deze planeet delen. Dat gaat dus over de verbinding met jezelf, maar ook met andere mensen en met de natuur waar we een onderdeel van zijn.

Je laten bewonderen

Als we juist de kleine dingen weer echt gaan zien en eren, dan zullen de grotere stappen ook gaan volgen. Daarmee bedoel ik dat je bijvoorbeeld inziet dat je al impact kan maken op de wereld om je heen met je balkon of eigen tuin. Je tuint mag bijvoorbeeld lekker verwilderd zijn. De planten die spontaan opkomen, zijn namelijk vaak hele waardevolle planten voor bijen, vlinders en zweefvliegen. Onkruid bestaat dus eigenlijk niet. Vanuit die bewondering kun je zien dat je daarmee ook invloed hebt op het grotere geheel.

Vanuit enthousiasme, liefde en gezelligheid kan je een wereld creëren waar we naartoe willen.

Als je in de buurt deze boodschap gaat uitdragen, creëer je bij andere mensen weer enthousiasme. Dat vind ik hard nodig in deze tijd waarin we heel veel zware onderwerpen voor onze kiezen krijgen. Vanuit enthousiasme, liefde en gezelligheid kan je een wereld creëren waar we naartoe willen.

Kracht halen uit hoop

Ik werk bij The Pollinators, een beweging die zich inzet voor biodiversiteit. Het geeft mij hoop om mij in te zetten voor de natuur. Dat ik iets kan bijdragen helpt mij om bepaalde machteloosheid om te zetten in daadkracht. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je vast geen invloed hebt op grote uitdagingen zoals klimaatverandering en het milieu. Veel mensen hebben ook klimaatdepressies, maar als je zelf aan de slag gaat om de natuur te helpen denk je echt ‘wow’.

Dat ik iets kan bijdragen helpt mij om bepaalde machteloosheid om te zetten in daadkracht

Er is onwijs veel mogelijk. The Pollinators hebben bijvoorbeeld nu duizenden voedselbanken voor bijen opgericht. Bij deze uitgiftepunten kunnen alle mensen vanaf 11 April zakjes bloemzaad halen. Op 22 April, Nationale Zaaidag en de Dag van de Aarde, gaan we met z’n allen zaaien. We willen van deze dag eigenlijk een feestdag maken om de aarde te vieren. We willen de lente vieren en leven toevoegen, daarom zaaien we dus samen zodat er meer voedsel voor de bestuivers komt.

Geef de natuur een kans

Zodra je het de kans geeft om je steentje bij te dragen, merk je dat er veel biodiversiteit terugkomt. Als je leert kennen welke planten er zijn, ga je dat ook zien. In plaats van dat alles groen is, krijgt die kleur ook allemaal verschillende tinten. De kleur groen is ook de kleur waar je ogen de meeste tinten van kan waarnemen. Vroeger, toen de mensen aan het verzamelen en jagen waren, had je die kennis ook nodig om te weten welke planten eetbaar waren. Nu helpt dit besef je om in te zien dat je echt het verschil kan maken.

Een plant is niet maar een groene plant, een plant brengt écht leven. Bijen en vlinders komen erop af en drinken de nectar. Zonder deze belangrijke bestuivers in ons ecosysteem hebben we straks geen eten meer. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van onze voedselvoorziening. Het is ook mooi als onze relatie verandert met rupsen en andere kleine beestjes, want zonder de rups is er ook geen vlinder. Laat je dus betoveren.”

Linda de Mol ontroerd door Manisha die in armoede leeft: ‘Ik weet niet hoe het verder moet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️