Faya Beeldstroo
Faya Beeldstroo Welzijn Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Een kleine tekenbeet, een grote impact op je lijf

De zomer is nu echt begonnen en dat betekent: lange dagen, zon op je huid en eindeloos buiten zijn. Of je nu wandelt in het bos, relaxt in het park of je eigen tuin – het is een en al genieten. Helaas komt met het warme weer ook een minder welkom zomergastje tevoorschijn: de teek en dus de tekenbeet.

Misschien hoor je het vaker om je heen, maar het lijkt of er dit jaar veel meer tekenbeten zijn.

Een tekenbeet

Een teek is een klein beestje wat lijkt op een spinnetje. Het insect leeft van bloed van mensen en dieren. Door zich in de huid van een mens of dier vast te bijten en zich vol te zuigen met bloed kan een teek overleven. Hoewel een tekenbaat vaak onschuldig is, kan het in sommige gevallen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Tekens kunnen soms besmet zijn met een Borrelia-bacterie. Als deze in het bloed van een mens komt kan dit ziektes veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Lyme. De symptomen zijn verschillend. Denk aan vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn tot huidafwijkingen en zelfs zenuwpijn. Vroege herkenning en behandeling zijn heel belangrijk om langdurige klachten te voorkomen.

Meer tekenbeten dan voorheen

Er zijn dit jaar opvallend veel meldingen van tekenbeten bij tekenradar. Meer mensen melden een beet, maar de toename kan ook komen door de regen die na een extreem droge periode viel. Teken hebben dan minder kans om uit te drogen en worden weer actief.

Wat kun je doen?

Heb je een dag in de natuur doorgebracht? Dan is het belangrijk dat je jezelf (en elkaar) goed controleert op een teken. Tekens nestelen zich graag op warme plekken zoals knieholtes, liezen, oksels en achter je oren. Heb je een teek gevonden? Haal deze er voorzichtig uit met een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar. Trek het beestje er recht uit, zonder te draaien.

Vaak blijft er nog een rood plekje zichtbaar waar de teek zat, maak hier een foto van en noteer de datum waarop de teek verwijderd is. Houd de huid in de komende dagen nog in de gaten. Verschijnt er een rode, ringvormige uitslag die langzaam groter wordt of klachten hebt van koorts, spierpijn of gewrichtspijn? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Goed nieuws: we worden alerter

Gelukkig is er ook positief nieuws. Volgens de cijfers van Tekenradar.nl zijn we tegenwoordig al veel sneller in het verwijderen van een tekenbeet. Uit hun onderzoek blijkt dat we een tekenbeet binnen elf uur verwijderen, terwijl dat in 2014 nog veertien uur was.

Een warme, lange dag in de natuur is heerlijk, maar vergeet niet om jezelf daarna goed te checken. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting.

Gek op hiken in de natuur? Zo pas je op voor teken (en de ziekte van Lyme)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️