Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 17 jan 2023
Leestijd: 1 minuut

Mooi nieuws: tabaksfabrikanten moeten betalen voor het opruimen van afgedankte sigaretten in Spanje

De milieuregels in Spanje zijn weer aangescherpt. In het nieuwe jaar heeft Spanje bepaald dat tabaksfabrikanten moeten betalen voor het opruimen van sigaretten op straat. Jaarlijks worden er miljoenen sigaretten in Spanje op straat gegooid.

Sigaretten hebben ongeveer 10 jaar nodig om af te breken en daarbij komen giftige stoffen zoals lood en arseen vrij.

Hoe vervuilend zijn sigaretten in Spanje op straat?

Omdat het tien jaar duurt om ze af te breken, er hierbij giftige stoffen vrijkomen en er miljarden peuken jaarlijks op straat belanden, zijn sigaretten een ernstige vorm van zwerfvuil. De combinatie van bovengenoemde factoren maakt sigaretten dan ook enorm vervuilend.

Sigaretten in de zee

Wist je dat sigarettenpeuken de zee ook flink verontreinigen? Zelfs meer dan plastic flessen en tassen deelt non-profitorganisatie Ocean Conservancy. Ook daar wil de overheid korte mette mee maken, zo werden er in 2021 al 525 stranden rookvrij gemaakt.

Hoe pakken ze dit aan?

Hoe de sigaretten in Spanje worden opgeruimd, is nog niet bekend. Wel gaan de tabaksbedrijven voor de kosten opdraaien, en deze zijn niet mis. De ‘zero waste society’ Rezero schat dat het jaarlijks zo’n 1 miljard euro gaat kosten. De kans is groot dat sigarettenfabrikanten deze kosten doorberekenen aan de consument door de prijs van een pakje peuken te verhogen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de roker zich misschien drie keer achter de oren krabt en eerder stopt. Een win-win!

Sigarettenfabrikanten zullen de kosten waarschijnlijk doorberekenen aan de consument door de productprijzen te verhogen, wat ook zou kunnen werken als een extra stimulans om te stoppen.

Haren wassen zonder microplastics? Dit zijn 3 plasticvrije shampoomerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️