Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 17 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

9 x de leukste surf hotspots van Europa

De zomer staat bijna voor de deur en dát betekent dat we kunnen gaan nadenken over onze volgende vakantiebestemming. Voor de sportievelingen die wel houden van avontuur delen we dé negen leukste surf hotspots van Europa.

Want daarvan vind je er ontzettend veel in Europa!

De voordelen van surfen

Surfen is niet alleen een goede manier om je hoofd leeg te maken, in het moment te zijn en in contact te komen met de natuur, het wordt ook ingezet als therapie. Het surfen op de golven van de zee komt namelijk met heel wat mentale en fysieke gezondheidsvoordelen.

Allereerst omdat het niet bepaald een makkelijke sport is, je behoorlijk uit je comfort-zone moet (hallo nat wetsuit en koud water) en de golven op de één of andere manier zult moeten trotseren. En geloof ons, dat is dus een stuk moeilijker dan de video’s op internet doen lijken.

Met als gevolg dat je je ego wel aan de kust moet laten liggen en je als vanzelf overgeeft aan het tempo van de zee. Je uithoudingsvermogen én doorzettingsvermogen worden behoorlijk getest en dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk met een flinke dosis gelukshormonen op je plank ligt en je de dag afsluit met een meer dan voldaan gevoel. Surfen is niet voor niets een steeds populairder wordende watersport. And we love it!

De leukste surf hotspots van Europa

Hoog tijd voor een surftripje? Veel van de populaire surfbestemmingen bieden verschillende surf- en yogacamps, je kunt er losse klassen of juist een heel retreat boeken. Ideaal voor een sportieve vakantie dus. Benieuwd waar jij de leukste surf hotspots van Europa vindt? Wij zetten ze op een rij:

#1. Biaritz, Frankrijk

Biarritz is hét walhalla en de geboorteplaats van surfen in Europa. Al sinds de jaren 50 zijn hier Amerikaanse surfers te vinden, die vanuit daar andere surfplekken in Europa ontdekten. Het kustplaatsje is inmiddels een populaire spot voor surfers van over de hele wereld.

#2. Hossegor, Frankrijk

Een surftrip door Frankrijk is altijd een goed idee, helemaal als je een bezoekje brengt aan Hossegor. Wel zijn de golven hier behoorlijk groot en krachtig, je kunt hier dan ook geregeld heuse wedstrijden met prosurfers aanschouwen.

#3. Zarautz, Spanje

Ook Spanje leent zich perfect voor een surftrip en is veel kustplaatjes met goede golven rijk. Zoals Zarautz, het is één van de beste en bekendste surfspots van Europa. Waarom? De golven zijn er goed voor beginners en er zijn genoeg ‘peaks‘ om te surfen aan het uitgestrekte strand. Wel zo fijn!

#4. Fuerteventura, Spanje

Het Spaanse eiland Fuerteventura is eveneens een bekende Europese surfbestemming die niet voor niets het Hawaï van Europa wordt genoemd. Het eiland heeft naast eindeloos veel uitgestrekte stranden, goede golven en het hele jaar door een fijn klimaat, óók een vulkanisch landschap. Dat maakt het ook ideaal om mooie hikes te maken. Win-win!

#5. Sardinië, Italië

Het land van pasta’s blijkt óók een prima surfbestemming te zijn. In het zuiden van het land, aan de Middellandse zee kun je onder meer op het eiland Sardinië geregeld surfen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier het water in.

#6. Peniche, Portugal

Portugal is een waar surfparadijs in Europa. De Portugese kust telt namelijk eindeloos veel hotspots voor surfers, te beginnen bij het dorpje Peniche. De golven zijn geschikt voor zowel beginners als voor meer ervaren surfers.

#7. Ericeira, Portugal

Niet te ver van Peniche vind je de populaire surfbestemming Ericeira. Je vindt er veel surfcamps, retreats and co-living houses allemaal met een focus op surfen. Het stadje heeft veel verschillende stranden met goede golven, barretjes én het ligt op zo’n dertig minuten van Lissabon.

#8. Cornwall, Engeland

Ook Engeland is een geschikt land om te surfen, omdat het pal aan de oceaan ligt. Cornwall is the place to be, een surfparadijs in het zuidwestelijke puntje van het land waar je uit eindeloos veel surfstrandjes kunt kiezen.

#9. Scheveningen, Nederland

En vergeet vooral ons eigen kikkerlandje niet, want óók in Nederland kun je gewoon surfen. Oké, misschien niet zo goed als in de andere landen (want Engeland blokkeert ons van fatsoenlijke ‘swell‘), maar vooral in de wintermaanden kun je prima surfen in Bloemendaal aan Zee, Noordwijk én Scheveningen.

Dus, een surfroadtrip naar één (of meer) surf hotspots in Europa plannen dan maar?

8 x de favoriete plekjes voor vakantie in eigen land

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️