Manners
Manners Welzijn 6 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze sportoefening van 1 minuut staat gelijk aan 50 minuten fitness

Fit worden én blijven hoeft niet veel tijd te kosten. Wetenschappers ontdekten een eenvoudige sportoefening waarmee je dezelfde gezondheidseffecten bereikt als met vijftig minuten ploeteren op een hometrainer. Een sprintoefening! Nog een paar goed goed uitgevoerde push-ups erbij en je bent klaar!

In een onderzoek van een Noorse universiteit onderwierpen wetenschappers hun proefpersonen aan één van de volgende twee oefeningen: de ene groep moest 50 minuten op een hometrainer fietsen, de andere groep deed een oefening die in totaal 10 minuten duurde, maar in essentie bestond uit één minuut sprinten.

Twaalf weken lang voerden beide groepen drie keer per week de oefening uit die hen toegewezen was. Daarna checkten de wetenschappers op meerdere vlakken hun fitheid en gezondheid. Verrassend genoeg toonden beide groepen vrijwel dezelfde vooruitgang.

Deze sportoefening is net zo veel waard als 50 minuten fitnessen

Terwijl de ene groep 50 minuten lang op de hometrainer plaatsnam, deed de andere groep de volgende sprintroutine.

  1. Een warming-up van 2 minuten (op en neer joggen, beetje rekken, enzovoort)
  2. 20 seconden all-out sprinten
  3. 2 minuten rust
  4. Weer 20 seconden all-out sprinten
  5. 2 minuten rust
  6. De laatste keer 20 seconden all-out sprinten
  7. 3 minuten cooling-down (weer op en neer joggen enzovoort).

In totaal waren de proefpersonen 10 minuten bezig, waarvan 1 minuut intensief sprinten en negen minuten opwarmen, rusten en afkoelen. Na 12 weken waarin ze deze oefening 3 keer per week deden, en de andere groep 5 keer zoveel tijd doorbracht op de hometrainer, namen de wetenschappers de balans op.

De gezondheidsvoordelen van fietsen en sprinten

De proefpersonen uit beide groepen werden op drie vlakken van fitheid getest: de hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen (oftewel de VO2-peak), de insuline-sensitiviteit (het hormoon dat bloedsuiker reguleert) en de toename van spierweefsel (door twee keer een biopt te nemen).

Zowel de 50 minuten-fietsers als de 1 minuut-sprinters hadden na 12 weken een VO2-peak die 19% hoger lag dan vóór het onderzoek (ze hadden niet de allerfitste types uitgezocht). Ook qua insuline-sensitiviteit én toename van spierkracht scoorden beide groepen opvallend genoeg vrijwel gelijk.

Wie geïnteresseerd is in een betere conditie (VO2-peak), gewichtsverlies (insuline-activiteit) en/of toename van spierkracht kan met een drie keer per week een minuutje sprinten klaar zijn. Binnen een totale tijdsbesteding van 10 minuten, dat wel. Maar toch. Het is een handige sportoefening om aan jouw routine toe te voegen.

Waarom laten we vrouwen niet sporten zonder alsmaar kritiek te uiten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️