Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 16 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe erg ben jij in touch met je eigen sensualiteit?

De wereld waarin we leven moedigt ons niet bepaald aan om contact te maken met ons diepere zelf. We zijn continu in beweging, we haasten ons, we scrollen de hele tijd en we haten het gevoel van niets doen. Geen wonder dat onze hersenen het moeilijk vinden om in contact te staan met de diepere lagen van ons lichaam. Maar dat is jammer, want dit gebrek aan verbinding neemt heel wat mooie ervaringen – zoals het beleven van je sensualiteit – weg.

Het loont dan ook om jezelf eens kritisch af te vragen: hoe erg ben jij eigenlijk in touch met je eigen sensualiteit? Wij geven je stof tot nadenken én reiken manieren om het contact met je sensualiteit te herstellen aan.

Sensualiteit vs seksualiteit

Maar eerst: wat ís sensualiteit eigenlijk precies? Sensualiteit heeft alles te maken met de verbinding met ons lichaam. Je sensuele zelf staat in contact met je emoties en met de dingen je een goed gevoel geven. Die vaardigheid raakt dus helaas wel ‘ns ondergesneeuwd door een te drukke levensstijl.

Verwar sensualiteit trouwens niet met seksualiteit. Sensualiteit is namelijk veel breder dan dat, het gaat echt over de aandacht die je hebt voor je senses, je zintuigen. Sensualiteit hangt daardoor ook nauw samen met mindfulness.

Hoe erg ben jij in touch met je eigen sensualiteit?

Ben je benieuwd hoe sterk jij in verbinding met je eigen sensualiteit staat? Stel jezelf dan in de eerste plaats volgende vragen:

1. Welke dagelijkse gewoontes halen de aandacht van je lichaam en zintuigen weg?

Van mindless scrollen tot eten achter onze computer of maar met een half oog naar een film kijken: er zijn een hoop gewoontes die maken dat je vergeet om aandacht te hebben voor je lichaam en zintuigen. Door die gewoontes in kaart te brengen, vergaar je belangrijke informatie.

2. Wanneer heb je het gevoel dat je het meest lééft?

Grappig feit: veel mensen beantwoorden deze vraag met fysieke activiteiten als dansen of sporten. Ook veel voorkomend zijn antwoorden die de zintuigen aanspreken, zoals iets lekkers eten met vrienden. Wat is dit voor jou?

3. Hoe wil je dat sensualiteit zich manifesteert in je lichaam?

Veel mensen hebben onterecht het beeld dat sensualiteit zich op seksuele manier in hun lichaam moet manifesteren. Toch gaat de definitie van sensualiteit – zoals eerder gezegd – veel breder dan dat. Hierdoor kun je jouw definitie van sensualiteit ook persoonlijk invullen. Op welke manier wil jij jezelf sensueel voelen?

4. Welke dingen brengen jou genot en plezier?

Ga eens na: welke dingen geven jou een goed gevoel? Dit hoef je zeker niet te groots te zoeken. Benoem bijvoorbeeld dagelijks 5 kleine dingen waardoor je je die dag goed voelde. Van een warme douche tot een gezonde smoothie of de geur van vers brood toen je voorbij de bakker liep: je snapt het.

Ontlok je sensualiteit: start elke morgen met een sensuele check-in

Wil jij investeren in meer sensualiteit? Deze praktische oefening kan je daarbij helpen. Voor de oefening hoef je simpelweg elke ochtend een kort check-in moment met jezelf in te plannen. Een moment van vertraging en tot jezelf komen, zeg maar.

Wat je moet doen? Haal simpelweg een paar seconden diep adem en benoem drie dingen die je ervaart via je zintuigen. Registreer wat je ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt. Denk daarna ook na over de emoties die je voelt en benoem ten minste één ding waardoor je je goed voelt.

Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️