Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Laat je veel scheetjes? Dan eet je waarschijnlijk veel van déze voedingsmiddelen

Sexy of niet: iedereen scheet. Een gezond persoon wel veertien keer per dag! Gasvorming is dan ook een natuurlijk mechanisme van je lichaam, maar het kan óók voor ongemakkelijke momenten zorgen. Welke voeding zorgt er eigenlijk voor dat we meer scheten laten?

Er is natuurlijk niets mis met scheten laten, maar helaas (soms) wél in het bijzijn van anderen. Ook kan ineens meer scheten laten een signaal zijn van een verstoorde spijsvertering, voedselintolerantie of een onbalans in je darmen.

Door deze voeding ga je meer scheten laten

First things first: waarom scheten we eigenlijk? Ons spijsverteringssysteem vertrouwt op bacteriën in de dikke darm om onverteerde voedingsresten af te kunnen breken. Daarbij komt gas vrij; een combinatie van koolstofdioxide, waterstof, methaan en soms een vleugje zwavel.

Zeker als je voeding eet dat rijk is aan fermenteerbare koolhydraten of vezels, kan dat leiden tot extra ‘gasproductie’, zoals dat heet. Ben je ook een heuse scheetfabriek? Dan is de kans groot dat je vaak déze voedingsmiddelen eet. Die zorgen er namelijk voor dat je vaker scheetjes laat.

1. Peulvruchten en koolgroenten

Bonen, linzen, erwten zijn rijk aan raffinose en andere complexe suikers, en zijn daarom beruchte gasgevers. Maar óók kool, broccoli, bloemkool en spruitjes bevatten fermenterende suikers die in je dikke darm voor winderigheid zorgen.

2. Volle granen en zetmeelrijke groenten

Tarwe, maïs, aardappelen en noedels zijn zetmeelrijk en dat zet de darmbacteriën aan tot fermenteren én zorgt voor extra gas. Rijst is overigens een uitzondering; deze zetmelen zijn wél goed verteerbaar.

3. Fruit (met sorbitol)

Zoete appels, peren, perziken en pruimen bevatten allemaal zogeheten sorbitol en fructanen, die vaak onverteerd de dikke darm bereiken en daar gaan fermenteren. Die zorgen voor scheetjes dus. Gedroogd fruit zoals pruimen en rozijnen doen daar nog een schepje bovenop.

4. Zuivel

Als je lactose-intolerant bent, krijg je van melk, kaas of yoghurt vaak last van extra gasvorming. De suikers kunnen niet worden afgebroken vóór de dikke darm, wat zorgt voor fermentatie én scheetjes.

5. Koolzuurhoudende dranken

Drankjes met koolzuur leiden meestal tot extra gasvorming. Wel is dat helemaal afhankelijk per persoon.

Wil je minder scheten laten dan gezond is?

Ben je een haast een scheetmachine geworden en wil je, minder dan nodig is, scheetjes laten? Dan kun je dus letten op welke voeding je eet. Eet je vaak spruitjes, bloemkool en drink je veel prikdrank, dan is de kans groot dat je vanzelf minder gaat scheten als je daarvan minder eet of drinkt. Ook kun je:

  • Een eetdagboekje bijhouden en noteren welke voeding jou extra laat scheten.
  • Peulvruchten weken. Door gedroogde bonen te weken van tevoren en het water uit het blikje weg te gooien, zal je een stuk minder scheten.
  • In kleine stapjes meer vezels eten, zodat je darmflora zich makkelijk kan aanpassen.
  • Zorgen voor probiotica en hydratatie. Een gezonde darmflora en voldoende water zorgen voor een zachte vertering en minder gas!

Scheten laten en gasvorming is een natuurlijk proces dat nu eenmaal hoort bij het hebben van een gezond lijf, maar je kunt de intensiteit ervan gelukkig wél beïnvloeden.

Hoe (on)gezond zijn hennepzaadjes? Dit zegt de wetenschap.

Vezels als je geheime wapen: zó krijg je voldoende vezelrijke voeding binnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️