Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Samen uit de schaduw van Hanna Verboom gratis te zien

In 2021 bracht Hanna Verboom de korte, poëtische documentaire Uit de schaduw uit. Een persoonlijk verhaal waarin ze voor het eerst openhartig vertelde over haar psychische variatie en de psychoses die ze meemaakte op jongere leeftijd.

Jarenlang worstelde actrice en filmmaker Hanna Verboom met haar bipolaire stoornis. Er werd haar op het hart gedrukt hier vooral niets over te zeggen, want dan zou ze nooit meer aan werk komen. Met haar eerste documentaire Uit de schaduw doorbreekt ze het stilzwijgen en deelt ze haar persoonlijke verhaal.

De documentaire maakte veel los en Hanna ontving duizenden reacties. Uit de schaduw tourde door het hele land en werd bij meerdere scholen en universiteiten vertoond.

Samen uit de schaduw

Waar de eerste documentaire het persoonlijke verhaal van Hanna Verboom vertelt, gaat zij in het uitgebreidere vervolg Samen uit de schaduw met haar broertje langs bij ervaringsdeskundigen en experts met de vraag: “Hoe gaan we om met psychisch lijden?”

Je bent niet alleen

“Ik ook, ik ook, ik ook.” Dit heb ik zo vaak gehoord en ik hoor het nog steeds bijna dagelijks. Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid, maar we praten er bijna niet over. Het stigma houdt dit tegen. Dit terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft en acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is.

Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken. In onze documentaire Samen uit de schaduw gaan we langs bij experts en ervaringsdeskundigen psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os, hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, rapper Typhoon en dichter Jesse Laport die allen het volgende bevestigen; mensen hebben mensen nodig” Aldus regisseur en initiatiefnemer Hanna Verboom.

De ‘Uit de schaduw’ beweging

Niet alleen is er een nieuwe documentaire, Hanna wil kijkers verbinden en het makkelijker maken om concrete hulp te vinden als je worstelt met mentale problemen. Op het platform Uitdeschaduw.org is het mogelijk om na te praten met elkaar.  Je vindt er diepte-interviews en er is een routekaart aangemaakt, voor wanneer je concrete hulp bij jou in de buurt zoekt.

Première op Blue Monday

Vanaf maandag 16 januari, Blue Monday, is de documentaire gratis op Cinetree te zien (via cinetree.nl/uitdeschaduw). Die avond beleeft de documentaire een bijzondere première in De Filmhallen in Amsterdam, waar deze weken het ‘Bluest Monday Festival’ plaatsvindt.

https://www.bedrock.nl/documentaire-tip-cinetrees-hanna-verboom-raadt-de-woordloze-documentaire-samsara-aan/

Vanaf vandaag, 16 januari, gratis te zien via Cinetree.nl/Uitdeschaduw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️