Julia van Buuren
Julia van Buuren Nieuws 6 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Puppy-yoga schattig? Waarom het niet zo onschuldig is als het lijkt

Yoga met een puppy; voor iedere dierenvriend klinkt dit wellicht als een ideale combinatie. Toch is het niet zo onschuldig als het lijkt, want hoe leuk is het nu voor de puppy’s? Spoiler: niet zo leuk, dus.

Puppy-yoga wordt steeds populairder in Amsterdam.

Puppy-yoga is een trend

Helemaal tot rust komen én knuffelen met een schattige puppy werd dankzij TikTok een wereldwijde trend. Tijdens deze yogales mag je je puppy meenemen en is er zowel tijd voor yoga als voor knuffelen en foto’s en filmpjes maken van je hond. In deze zaal vol met andere yogaliefhebbers en puppy’s kun je ontspannende yoga-oefeningen doen om zo je lichaam fit te houden en om weer tot jezelf te keren. Ideaal, toch? Dat blijkt tegen te vallen…

Tijdens puppy-yoga wennen de kleine dieren om ook andere mensen te leren kennen dan hun moeder of baasje. Dat is goed voor de socialisatie want door je puppy met nieuwe situaties kennis te laten maken, leert je hond de wereld beter kennen en kan de angst voor nieuwe situaties worden voorkomen.

@_.havana

Puppy Yoga in London🥹🐾 @Paw Pal Yoga #puppyyoga #london #thingstodoinlondon #vlog

♬ A Voz Do Viol?o – A Voz Do Violão – Luiz Bonfá

Niet alleen maar schattig

Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Volgens de Dierenbescherming is het bijvoorbeeld essentieel dat de puppy’s genoeg kunnen slapen, minstens twintig uur (!) per dag, omdat honden tijdens hun slaap fysiek en emotioneel groeien.

Daarnaast moet er altijd goede begeleiding van een expert plaatsvinden en is het van belang dat de puppy’s zich ergens kunnen terugtrekken. Ook is het belangrijk dat er schoon drinkwater in de buurt is en dat zieke honden (veel puppy’s zijn nog niet tegen alles ingeënt) naar een dierenarts gaan.

Volgens de Dierenbescherming wordt hier echter lang niet altijd aan voldaan, en worden puppy’s bijvoorbeeld wakker gemaakt om met ze te kunnen knuffelen, is het veel te druk en is er geen getraind personeel aanwezig. Daarnaast is het ook nog maar de vraag of de puppy’s er überhaupt wel plezier aan beleven.

Een verbod op puppy-yoga?

De politiek is het hiermee eens, want als het aan demissionair minister Piet Adema ligt komt er een verbod op puppy-yoga. Volgens Adema worden puppy’s ingezet als vermaak voor mensen en voor commercieel gewin. Puppy-yoga veroorzaakt daarnaast, op deze onverantwoorde manier, angst en stress bij de jongen honden en hier kunnen ze de rest van hun leven last van hebben.

Tot rust komen met je puppy

Zoek je een manier om verantwoord tot rust te komen met je puppy? Dan kunnen deze tips wellicht goed van pas komen:

1. Natuurwandeling

Duik de natuur in! Of je nou een park, bos of strand bezoekt, de natuur heeft altijd een ontspannend effect. Een rustige wandeling en frisse lucht helpen jou en je puppy om weer helemaal zen te worden. Side note: let er wel op dat je niet te lang gaat wandelen, zodat je puppy weer op tijd kan slapen.

2. Ademhalingsoefeningen

Kies een rustgevende omgeving uit en neem de tijd om daar te ademhalingsoefeningen te doen. Ondanks dat je puppy niet bewust mee kan doen, kan de rustige ademhaling en de kalmte die je uitstraalt een rustgevend effect hebben.

3. Rustige muziek

Er is genoeg muziek die speciaal voor honden is gemaakt, en hen helpt te kalmeren. Door deze muziek aan te zetten, kan je puppy even helemaal tot rust komen (en jij misschien ook wel).

4. Warm bad

Ook een warm bad kan een ontspannend effect hebben op honden. Je kunt je puppy ook zacht masseren tijdens het wassen. Door circulaire bewegingen te maken, kan je puppy ontspannen en dit werkt goed tegen stress.

Waarom dieren jou gelukkig maken ( + meer redenen om je huisdier extra liefde te geven)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️