Tom Hofland
Tom Hofland Hoe dan? 21 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Podcast: Hoe dan? met neuropsycholoog Erik Scherder

Welkom bij de 2e aflevering van onze nieuwste podcastserie Hoe dan? De komende vijf weken gaan we op zoek naar makkelijke antwoorden op lastige vraagstukken. Bedrock redacteur Tom Hofland interviewt daarvoor vijf prominente Nederlanders die in 10 minuten proberen praktische en concrete antwoorden te geven op lastige vragen. Soms zijn die vragen groot (hoe blijf ik voor eeuwig bij mijn partner?) en soms heel precies (hoe kan ik beter slapen?). Vandaag stellen we de vraag: hoe houd je je hersenen fit? Degene die deze vraag gaat beantwoorden is Erik Scherder. Hij is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie en is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU).

Scherder werd bij het grote publiek bekend door zijn optredens bij De Wereld Draait Door en DWDD University. In 2015 verscheen zijn boek Laat je hersenen niet zitten waarin hij de lezer uitlegt waarom het niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de hersenen belangrijk is om te bewegen. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.

Podcast tip: de Podcast Psycholoog (voor tips over psychologische thema’s)

Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier. Dit boek is een bevlogen pleidooi om weer ‘gewoon’ te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen. Het beoefenen van topsport is echt niet nodig. ‘Laat je hersenen niet zitten’ beschrijft de beloning die je krijgt als je beweegt, maar ook de nadelige gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ervoor blijft weglopen.

Wil je na de podcast meer de diepte in? Lees dan het boek van Erik Laat je hersenen niet zitten.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Volgende week spreken we yoga- en meditatiedocent Maarten van Huijstee en stellen we hem de vraag: hoe kan ik mediteren?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️