Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 10 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Kampt je partner met mentale problemen? Zo ben je er voor de ander

Een partner die kampt met mentale problemen drukt hoe dan ook een stempel op een relatie. Je wil er wel graag voor hem of haar zijn, maar hoe doe je dat het best?

Hieronder delen we een lijstje met tips om er te zijn voor een partner met mentale problemen, maar we moeten er wel bij zeggen dat het per situatie verschilt. Psychische problemen zijn enorm complex en als buitenstaander voel je je soms machteloos als je iemand niet zo veel kunt helpen als je dat zou willen.

https://www.bedrock.nl/psychische-stoornissen-vriendin-lessen/

Zo ben je er voor een partner met mentale problemen

Maar onthoud: alleen al door er te zijn en te blijven, maak je een positieve impact.

1. Wees niet bang om het gesprek aan te gaan

Als er één rode vlag is wanneer je merkt dat je partner mentale problemen heeft, dan is het wel er niet over te praten. Want hoewel het misschien een klein beetje eng is om bepaalde problematieken op tafel te leggen, is erover communiceren ál-tijd beter.

https://www.bedrock.nl/vrije-dag-mentale-gezondheid-vragen-baas/

Wees dus niet bang om dat gesprek aan te gaan en check geregeld in bij je partner. Probeer om een veilige omgeving te creëren waarin gevoelens kunnen worden geuit. Maak bijvoorbeeld op wekelijkse (of dagelijkse) basis tijd voor een moment samen om te bespreken hoe je partner zich écht voelt. Wat ook kan helpen is een codewoord waarmee je partner aangeeft dat hij of zij hulp nodig heeft.

2. Luister altijd eerst naar je partner met mentale problemen

Ben je eenmaal in gesprek met je partner of zijn of haar mentale problemen? Luister dan zoveel mogelijk zonder te oordelen. Laat ook ruimte voor stiltes zodat je partner kan nadenken over wat hij wil zeggen.

Actief luisteren is hier echt cruciaal. Maak oogcontact, knik begrijpend en probeer niet meteen met oplossingen te komen. Geef je partner vooral de boodschap dat hij of zij gezien en gehoord wordt en dat je bereid bent om hem of haar te begrijpen.

3. Zoek (zelf) professionele hulp

Ben je samen met iemand met mentale problemen? Vermijd dat ook jij overloopt en verzorg ook jouw eigen mentale gezondheid. Er is niets mis mee om zelf aan te kloppen bij een psycholoog en uit te leggen wat de situatie is.

Een paar simpele manieren om je mentale gezondheid te beschermen

Zo word jij ondersteund in je rol als partner van iemand met mentale problemen én geef je je partner het signaal dat professionele hulp zoeken heel normaal is. Want dat is het!

4. Respecteer de keuzes van je partner

Soms maken mensen bepaalde keuzes waar je zelf niet helemaal achterstaat, zo ook met je partner. Dat kan frustrerend zijn, maar onthoud dat je partner nog steeds autonoom mag beslissen over zijn of haar leven.

Wat je wél kunt doen is om samen verschillende opties bespreken en advies geven zonder dat je het opdringt.

En tot slot: you got this. Een partner die kampt met mentale problemen is niet makkelijk, maar weet dat de oplossing meestal ligt in communicatie, professionele hulp én liefde voor elkaar.

https://www.bedrock.nl/yoga-verbetert-mentale-gezondheid/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️