Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Hoe houd jij je staande naast een partner met een burn-out

In Nederland neemt het aantal mensen met een burn-out toe. Een gezinsleven, werkleven sociale kring, druk van de maatschappij en externe prikkels zorgen ervoor dat mensen vaker in een burn-out raken. Dit heeft een grote impact op de persoon met de burn-out, maar ook op de partner.

En dat wordt vaak vergeten. Als iemand in jouw naaste omgeving een burn-out krijgt, wil je er voor hem of haar zijn. Wat je vaak ziet is dat de ander zich aanpast, harder gaat lopen of op zijn tenen gaat lopen. Alles om de persoon met burn-out zoveel mogelijk te ontlasten.

Iemand met een burn-out is meestal niet helemaal zichzelf, daardoor kan iemand sneller boos worden, geïrriteerd raken of juist helemaal niks willen.

Zo blijf je staande naast een partner met burn-out

Daphne Geerts, oprichter van Aandacht voor jezelf, deelt tips hoe je staande blijft naast een partner met een burn-out. Daphne volgende diverse studies van Mindfulness trainer, ademcoach, lichaamsgerichte therapieën en reiki.

“Als mensen zijn we geneigd om een ander te redden. We willen dat het goed gaat met de ander en daardoor zetten we onszelf op de tweede plek of nog lager, maar uiteindelijk zit je dan beide niet lekker in je vel” deelt ze met BEDROCK.

Zinkend schip

“Wanneer beide partijen zich zo erg aanpassen aan de situatie, gaat het ten koste van twee personen. Je begeeft je dan voor je gevoel op een zinkend schip. Juist omdat we allemaal het ‘redderssyndroom’ in ons hebben, wat heel veel brengt, kost het constant willen reden van iemand, ook heel veel energie.”

Moeizame communicatie

“Want als iemand in een burn-out zit, zijn beide partijen geneigd om in een cocoon te gaan zitten. De een (partner) wil het oplossen voor de ander en denkt ‘ ik doe de kinderen wel want dan kun jij koken’, dus hij of zij gaat dingen invullen en bedenken voor de ander. Terwijl de andere persoon, met de burn-out, het soms al moeilijk vindt om daar over na te denken. Of het juist fijn vindt om even de deur uit te zijn. Dit voor de ander denken, maakt de situatie niet beter.”

Leren luisteren naar elkaar

“De key om nader tot elkaar te komen, is écht luisteren.

Je mag vertrouwen op de ander, als iemand zegt, ik kan het eten wel koken, mag je daarop vertrouwen. Een burn-out gaat heel erg over grenzen leren kennen en als jij als partner situaties steeds op probeert te lossen, leert diegene met een burn-out ook niet om zelf grenzen te stellen.

Daarom is luisteren zonder oordeel van groot belang. Je kan bijvoorbeeld praktisch gezien drie minuten per dag de tijd nemen voor elkaar. Ga tegenover elkaar zitten en laat de ander drie minuten onafgebroken spreken. Waar sta ik, hoe voel ik me en wat kan ik aan?

We vullen dingen zo snel voor elkaar in, omdat we denken dat we de ander goed kennen of informatie over een burn-out en stress (online) absorberen. Daardoor gaan we thuis ‘hulpverlener’ spelen.

Alles draait om de persoon met de burn-out. De persoon die zonder burn-out zit, komt ook in een overlevingsstand omdat hij of zij zich zo gaat aanpassen aan een situatie en dat is nou net niet de bedoeling.”

Fouten maken mag

“De persoon zonder de burn-out mag veel meer op de ander vertrouwen dat hij of zij hulp in gaat schakelen als daar behoefte aan is.

Want daarin geef je het goede voorbeeld: hoe zorg je nou voor jezelf. Door grenzen te stellen, door jezelf uit te spreken en door actief te luisteren.”

Begrip en empathie

“Het is verleidelijk om in een situatie van begrip en empathie, veel van jezelf te geven. Als je daarbij maar niet jouw eigen grenzen overschrijdt. Als je weer gaat communiceren vanuit jullie eigen individuen, dan kun je opnieuw realistische verwachtingspatronen maken. De structuur die zo belangrijk is komt terug. De kortste weg naar geluk, is aandacht voor jezelf.”

Tijd voor jezelf

“Als partner van iemand met een burn-out, is tijd voor jezelf daarom enorm waardevol zodat je zelf kunt ventileren. Zelfzorg mag juist nu hoog in het vaandel staan, daarmee ben je ook een voorbeeld voor de ander. En de acceptie dat je niet alles kunt oplossen is ook belangrijk om dingen los te kunnen laten.

Als dat niet lukt, is het ook niet zo erg om zelf ook een coach te zoeken. Want ongemak en negatieve emoties moet je kunnen verdragen. Probeer altijd het positieve te blijven zien. Dit is de situatie nu en en gaat gaat weer anders zijn. Er is geen quick fix en daarom is lange termijn denken zo belangrijk. ”

Verbindingen blijven zoeken

Het is in zwaar weer ingewikkeld om met elkaar in verbinding te blijven. Dingen die jullie samen leuk vinden doen, moet je blijven doen. Plan tijd voor elkaar in. Niet alleen om elkaar te ontlasten of om voor elkaar te zorgen, maar ook om het samen leuk te hebben. Dit kan uit eten zijn of een taart bakken, maar doe in ieder geval iets waar je blij van wordt. Iets wat niks met de burn-out te maken heeft.

Er is namelijk zoveel meer dan de burn-out waar iemand in zit. Omdat er al zoveel negativiteit is, kan het moeilijk zijn om de andere kant te blijven zien.  Probeer regelmatig gesprekken te voeren over de toekomst en over wat er wel goed gaat. Of ga met vrienden en familie dingen ondernemen om in een positieve flow te komen.

Voor iemand met een burn-out voelt elke stap te zwaar, alleen wil je wel samen in beweging blijven. Binnen een realistisch kader. Je kan ook zeggen, laten we samen een mediatie doen. Er is altijd een manier om op een positieve manier te verbinden met elkaar waardoor het negatieve vlak even naar de achtergrond verdwijnt. ”

burn-out
Foto via Daphne

De tips die Daphne geeft voor de partner van een persoon met een burn-out zijn:

1. Echt luisteren naar elkaar zonder een oordeel. Maak hiervoor de tijd.
2. Heb vertrouwen in het proces. Soms gaat het beter en soms doet de persoon met de burn-out een stapje terug.
3. Kijk met begrip en empathie naar het proces van de ander, je hoeft het niet op te lossen voor de ander.
4. Zorg voor rust, beweging en structuur.
5. Beide partijen mogen tijd voor zichzelf nemen.
6. Zorg voor jezelf. Doe waar je blij van wordt, omring jezelf met liefdevolle mensen en schakel een coach in om nog beter voor jezelf te zorgen.

Word weer energiek door je zonnevlecht chakra in balans te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️