Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 12 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Ontslag nemen om je in te zetten voor een betere wereld, dat zijn de ‘climate quitters’

Laatst schreef Malu van BEDROCK een artikel over quiet quitters. Na deze groep quiet quitters zijn er ook ‘climate quitters‘. Een groep mensen die stopt met hun huidige baan omdat ze vinden dat het bedrijf zich te weinig inzet voor een betere wereld. Ze werken liever voor minder geld bij een andere werkgever die wél een steentje bijdraagt aan het klimaat.

Climate quitters

De klimaatcrisis is real en steeds meer mensen verenigen zich om zich in te zetten voor een betere wereld. Als je je verdiept in klimaatverandering, is het moeilijk om nog weg te kijken. Grote spelers als vliegmaatschappijen of oliegiganten hebben een gigantische foodprint, heel veel geld, maar weinig inzet voor een betere wereld.

De een vindt dat prima, maar duurzaamheid binnen het bedrijf wordt voor steeds meer werknemers een belangrijk punt. Zij voelen zich niet senang om bij een bedrijf te werken waar niks aan het klimaat wordt gedaan.

Gebrek aan duurzaamheid

Zelfs 1 op de 5 werknemers slaat baan af vanwege een gebrek aan duurzaamheid wijst een Brits onderzoek van KPMG uit. Dat is een fors aantal mensen die aangeven dat ze het belangrijk vinden dat de werkgever ESG-waarden onderschrijft. De grootste groep climate quitters (55 procent) bevindt zich in de leeftijd van 25 tot 34 jaar. Daarna volgen de 18 tot 24-jarige met 51 procent. Duurzaamheid is een nieuwe en zeer terechte carrière-ambitie geworden.

Iets doen voor een betere wereld

De voornaamste reden om van baan te wisselen is voor een climate quitter een steentje bijdragen aan een betere wereld. Iets doen voor de maatschappij en strijden tegen klimaatverandering. Wij spraken eerder met Tessa die destijds nog bij een werkgever werkte waar ze niet op haar plek zat.

Inmiddels is Tessa van baan gewisseld omdat ze duurzaamheid belangrijk vindt. Ze had nog nooit van de term climate quitter gehoord, maar ís het wel. In plaats van bij het niet zo duurzame modebedrijf werkt ze nu bij een bedrijf dat beter past bij haar normen en waarden.

“Als iets niet goed voelt, moet je keuzes maken. Ik verdien nu minder dan voorheen, maar haal veel meer voldoening uit mijn werk. Daarnaast vind ik het klimaat zo belangrijk, dat het een vereiste was dat mijn nieuwe werkgever zich hier wél voor inzet. Er zijn zoveel manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld door strenge standaarden voor materiaal en grondstoffen te hanteren en een fors deel van de winst te steken in initiatieven die klimaatverandering tegengaan.”

De wens om te werken bij een milieubewuste werkgever is zo gek nog niet. Alleen hoe weet je zeker dat die toffe baan ook daadwerkelijk past in jouw ideale plaatje? Daar kom je tijdens het sollicitatiegesprek al snel achter. Marloes deelde op BEDROCK een aantal vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Een van die vragen luidt: is het bedrijf maatschappelijk betrokken of bezig met duurzaamheid en op welke manier? Steeds meer bedrijven houden zich bezig met duurzaamheid en hebben hier een beleid voor. Het staat je vrij om naar dit beleid te vragen. Willen de potentiële werkgever dit niet delen? Dan is het bedrijf misschien toch niet zo duurzaam als je hoopte.

Duurzaam dilemma: Tessa (39) werkt voor een ‘groen’ modemerk waar ze helemaal niet zo duurzaam zijn

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️