Online daten? Zo ga je om met onzekerheid
Swipen op Tinder, Bumble of Hinge is anno 2024 de normaalste zaak van de wereld, maar dat betekent nog niet dat het allemaal leuk en vrolijk is. Daten an sich kan volgens onderzoek leiden tot angstige gevoelens, maar online daten levert al helemaal onzekerheid op. Waar komt dit gevoel vandaan en belangrijker nog: hoe kom je er als vrijgezel van af?
Hierom gaat online daten met onzekerheid gepaard
Dat daten gepaard gaat met onzekere gevoelens, is volgens GZ-psycholoog en relatietherapeut Aukelien van Abbema niet gek. Je stelt jezelf immers behoorlijk kwetsbaar op. In het geval van online daten komt daar nog eens bij kijken dat mensen die op een app zoeken van zichzelf al wat angstiger zijn. Volgens Van Abbema durven zij in het echte leven niet zo snel op iemand af te stappen, waardoor ze de liefde online zoeken. Ook tijdens het swipen komt die angstige aard meer naar voren.
Dat heeft volgens de therapeut verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is volgens haar de afwijzing die men kan ervaren. In haar praktijk ziet en hoort ze veel vrouwen die honderd berichtjes sturen en slechts op enkele antwoord terug krijgen. Kamp je zelf met onzekerheid, dan kan dit tientallen keren als zo’n afwijzing voelen. Zonde, als je het Van Abbema vraagt, want een echt blauwtje lopen is het via zo’n app niet: mensen zien immers niets van je persoonlijkheid en slechts je profiel.
Online daten versus in het echte leven
Krijg je wel veel reacties, dan kan dat volgens Van Abbema tot andere onzekere situaties leiden. Doordat het ‘aanbod’ op datingapps zo groot is, wordt het verleidelijk om te blijven swipen. In het echt afspreken gebeurt als je het de therapeut vraagt te weinig, omdat men blijft zoeken naar nog beter, nog passender, nog mooier. En dat terwijl een 100 procent match helemaal niet nodig is voor een gezonde relatie: als je iemand vindt die voor 70 procent bij jou past, noemt de psycholoog het al een sterke basis.
Het grote voordeel van daten in het echte leven? Dat is volgens Van Abbema het realistische beeld dat erbij komt kijken. Als iemand voor je staat, swipe je hem of haar niet weg om te kijken of er iets beters achteraan komt. Zo krijgt een potentiële partner een eerlijkere kans en ligt een succesvolle afloop sneller binnen handbereik.
Hoewel Van Abbema zeker niet tégen datingapps is, denkt ze wel dat het percentage gezonde relaties dat eruit voortkomt miniem is. Aan een profiel zie je immers een heleboel over iemand ook niet: hoe iemand ruikt, hoe diegene met andere mensen omgaat, hoe die persoon verhalen vertelt… Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan aantrekkingskracht. Wil je ontdekken of iemand écht bij je past, dan zul je volgens de relatietherapeut toch echt moeten afspreken.
Dit is waarom je steeds met de verkeerde personen aan het daten bent