Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 24 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Mooi nieuws: onderzoek leidt tot nieuwe kennis om endometriose aan te pakken

Endometriose treft een op de tien vrouwen en kan leiden tot extreme pijn en onvruchtbaarheid, toch is er weinig bekend over de oorzaak en er is geen medicijn. Daarom zijn artsen ook niet erg happig op dames die aankloppen met klachten die op endometriose wijzen.

Ik heb dit zelf meerdere malen ervaren, er wordt altijd vaag gedaan. Ja. Er er zitten verkleving. Nee. We kunnen er niks tegen doen. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en je hebt geluk als je een specialist treft die het probleem wél wil aanpakken. Of die de klachten serieus neemt.

Verschillende vormen van endometriose

Het heeft mij jaren gekost om eindelijk bevestiging te krijgen. Niet alleen had ik endometriose, ergens tussen neus en lippen door werd mij vertelt dat ik ook adenomyose had. Wist je dat maar liefst 20 procent van de vrouwen hiermee te maken krijgt?

De ernst van de klachten verschilt dan ook enorm. Bij mij werd al snel duidelijk dat zwanger worden op de natuurlijke manier niet mogelijk was en we hebben inmiddels een lieve dochter mogen krijgen via IVF.

Maar daar gaat het nu niet over. Wel over endometriose, een ziekte waarbij cellen die lijken op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeien: deze cellen hechten zich onder andere vast aan de eierstokken, darmen of vaginawand. Dit zorgt voor klachten als extreme menstruatiepijn, onvruchtbaarheid, pijn in de onderbuik of tijdens het vrijen en hevige bloedingen.

Vrouwen lopen vaak jarenlang rond met deze klachten, studies tonen zelfs aan dat het gemiddeld acht jaar duurt voordat endometriose officieel wordt vastgesteld. Dat is kwalijk want door de jaren heen kan endometriose toenemen en daarmee ook de kans op onvruchtbaarheid.

Onderzoek biedt hoop

Een medicijn is er niet. Je komt ook niet zomaar in aanmerking voor een operatie. De diagnose is een ding, maar behandeld worden een tweede. Omdat er zo weinig bekend is, blijft het een aandoening waar je als vrouw mee blijft zitten. Gelukkig komt er steeds meer awareness.

Zo maakte de de Franse regering vorig jaar miljoenen vrij voor onderzoek, trainingen van medisch personeel en een landelijke campagne.  “Endometriose is geen ziekte van vrouwen, het is een ziekte voor onze hele samenleving”, aldus de Franse president Macron.

Ook in Amerika zaten de onderzoekers niet stil. Daar heeft een vooruitstrevende studie geleid tot belangrijke inzichten. Voor de studie werden meer dan 400.000 cellen van 21 patiënten weggenomen, sommigen met en sommigen zonder endometriose. Dankzij een nieuwe techniek konden de onderzoekers alle cellen analyseren en in kaart brengen.

Endometriose eerder diagnosticeren

“We zagen verschillen tussen de belangrijkste subtypes van endometriose, zoals endometriose dat het buikvlies aantast en de variant die de eierstokken aantast”, schrijft prof. Kate Lawrenson, een van de onderzoekers, in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. “Dit onderzoek is een gamechanger. Het kan een startpunt zijn om de verschillende soorten endometriosecellen te bestuderen.”

De onderzoekers hopen dat het zal leiden tot een efficiëntere diagnose van de ziekte. Misschien lukt dat in de toekomst via een bloedonderzoek. “Nu gebeurt dat nog via inwendig onderzoek, een echo of MRI-scan of een kijkoperatie”, vertelt Tomassetti. Daarnaast maakt het onderzoek de weg vrij voor betere behandelingen.

En dat is hard nodig. Tot nu toe zijn de meeste behandelingen gericht op het verlichten van de symptomen. Vrouwen moeten maar pijnstillers of anticonceptie slikken. Een laatste stap is het chirurgisch verwijderen van endometriose verklevingen. Ook bestaat er na de operatie een kans dat het weer terugkomt.

Dat er nu meer onderzoek gedaan wordt, kan hier verandering in brengen. De vaagheid rondom endometriose moet klaar zijn en dit zijn mooie stappen in de goede richting.

Last van PMS? Deze olie kan helpen om de krampen te verlichten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️