Maartje Vis
Maartje Vis Liefde & Seks 30 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Laat je moeilijk een nieuwe liefde toe? Dit heeft zelfliefde daarmee te maken

Je ontmoet net een leuk persoon die jou alle liefde wil geven, maar op dat moment krijg je precies issues met je feelings en denk je bijvoorbeeld dat diegene jou vast niet serieus neemt. Dit is waarom dat met zelfliefde te maken heeft en niet gelijk met de liefde die je vlam jou geeft.

Zelfliefde is niet alleen belangrijk om van jezelf te houden, maar ook om andere mensen van jou te laten houden. Als je jezelf niet echt leuk vind, kan dat namelijk een negatief effect op je relaties hebben.

Waarom je onbewust liefde afstoot en wat zelfliefde daarmee te maken heeft

Wist je dat geen enkel dier zichzelf echt kan haten, maar de mens wel? Dat is eigenlijk een gekke eigenschap en een flaw van ons.

Zelfliefde beïnvloedt dan ook je relaties. Het is lastig om iemand toe te laten in je leven om van jou te houden, als je jezelf niet leuk vind. Dat bespreekt The School Of Life, die onder andere kennis met ons deelt om betere vriendschappen en relaties aan te kunnen gaan.

“Waarom zou ik iemand in mijn leven laten die beter over mij denkt dan ikzelf?”, vraag je jezelf misschien af als je ook dealt met gevoelens van niet goed en leuk genoeg zijn. Eén van de dingen die noodzakelijk zijn voor een goede relatie, is dan ook zelfliefde.

Met de tijd bouw je dit gevoel van affectie voor jezelf op, je kindertijd is daarbij ook een speciale periode. Om de goede bedoelingen van je ouders in te zien, heb je het gevoel nodig dat je het verdient om geliefd te zijn.

Jezelf vastbijten aan afwijzing

Als je niet genoeg zelfliefde hebt, kun je de liefde van een ander niet echt aannemen. Je denkt bij jezelf dat het je toch wel weer zal teleurstellen en weert het af. Het gevoel van afwijzing, komt je bekend voor en daar houd je jezelf aan vast.

Je kunt wel herkennen dat iemand jou alle liefde en affectie wilde geven, maar in je mind zie je dit aan als een fout.

Een nieuwe lover weer echt toelaten? Vergroot je zelfliefde

Herken je dit gevoel bij jezelf? Ook jij mag er zijn en verdient alle liefde!

Daarvoor is het nodig om compassie tegenover jezelf te voelen, zodat het gevoel van afwijzing tegenover jezelf kan verdwijnen.

Een lover voorstellen die goed voor je is

Als je niet goed behandeld bent in je jeugd, besef dan dat dit negatieve zelfbeeld daarmee te maken heeft. Om jezelf te healen, kan je bij jezelf voorstellen hoe een betere verzorger of ouder jou zou behandelen toen je jonger was. Ook kan je jezelf er aan herinneren hoe een geliefde er voor jou gaat zijn in de toekomst.

Deze persoon zal van je houden en daarvoor hoef je helemaal niet perfect te zijn. Diegene zorgt juist voor je, ook als je niet het hoogste cijfer haalt op school of fouten maakt.

Nog meer manieren om jezelf te healen en zelfliefde te vergroten

Er zijn nog veel meer manieren om je zelfliefde te vergoten, bijvoorbeeld door affirmaties te gebruiken. Hang bijvoorbeeld als reminder op een blaadje op dat je het waard bent om liefde te mogen ontvangen. Of bekijk hier de tips van inspirator Alex Elle over twijfel ombuigen in zelfliefde.

Als je je zelfbeeld wil verbeteren, onthoud daarbij dat je helemaal niet perfect hoeft te zijn! Het is normaal om fouten te maken of onhandig te zijn en je hoeft ook niet mega dapper te zijn of heel intelligent. Door aardig voor jezelf te zijn, kan je dat beter accepteren.

Onthoudt dat je zeker liefde van een ander verdient, maar op de eerste plaats liefde voor jezelf!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️