Nervus vagus: zó beïnvloedt deze zenuw je levensloop
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fpexels-kristina-shcherbina-78159312-8677823.jpg)
Wist je dat er één zenuw is die letterlijk de brug slaat tussen je brein en je lichaam? De nervus vagus. De term nervus staat voor ‘zenuw’ en ‘vagus’ betekent ‘zwerven’ in het Latijn. Je kunt dit het beste vergelijken met een soort snelweg tussen je brein en je lichaam. Deze verstuurt informatie van je organen naar je hersenen en andersom. De darmen (ook wel je tweede brein genoemd) bevatten duizenden zenuwcellen die rechtstreeks communiceren met je hersenen via de nervus vagus.
Trauma’s en negatieve emoties als angst, verdriet en pijn kunnen zich vastzetten in je systeem en kunnen je hele gezondheid beïnvloeden. In dit artikel deelt Maral van BEDROCK daarom methodes om je nervus vagus te ontspannen.
Jouw zenuwstelsel oefent directe invloed uit op je levensloop. Wil je weten hoe? Luister de podcast.
Nervus vagus: zó beinvloedt deze zenuw je levensloop
Het zenuwstelsel
First things first: je autonome zenuwstelsel bestaat grofweg uit twee standen, namelijk de ‘aan-stand’ (sympathisch) en de ‘uit-stand’ (parasympathisch). Wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevindt, heb je geen tijd om na te denken. Je pupillen worden groter, adrenaline giert door je lijf en schiet in de vecht-en-vluchtmodus. Helemaal paraat om bij de kleine ritseling in de bosjes weg te rennen. Als je eenmaal weer veilig bent, heeft je lichaam tijd nodig om tot rust te komen. En dat is waar het parasympathisch zenuwstelsel in actie komt.
Je hartslag vertraagt, je ademhaling kalmeert, en je spijsvertering komt weer op gang. Je systeem schakelt van het interne overlevingsmechanisme naar de ontspanningsmodus. En hier komt de nervus vagus in beeld. Deze zenuw is letterlijk de ontspan-knop voor je lichaam. Het helpt je om die “vecht- of vlucht” modus terug te brengen naar een herstelfase, zodat je lichaam weer kan herstellen van de stress.
Maar wat gebeurt er als de aan/uit-knop van je systeem beschadigd raakt door langdurige stress? Wanneer je chronisch gestrest bent, raakt je zenuwstelsel overbelast. Je lichaam blijft dan onbewust in de aan-stand staan met als gevolg: een constante staat van alertheid. Dit leidt tot onder andere vermoeidheid, spierspanning, slaapproblemen en mentale uitputting. Door deze voortdurende overbelasting verliest de nervus vagus zijn functie. Het lichaam heeft dus moeite om van de stress te herstellen en terug te schakelen naar ontspanning. Laaggradige ontstekingen nemen toe, je hartslag blijft verhoogt, je immuunsysteem wordt zwakker én je bent voortdurend waakzaam. Wist je dat 90 procent van alle ziektes ontstaat door langdurige stress? Hoog tijd om je zenuwstelsel te ontspannen dus.
Blokkades opheffen
Onderzoek heeft aangetoond dat ons zenuwstelsel niet alleen signalen doorgeeft, maar ook informatie opslaat. Emoties spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze een vorm van informatie zijn. In feite is het zo dat emotion letterlijk bewegende energie betekent (energy in motion). Deze bewegende energie heeft een directe invloed op hoe we ons voelen en reageren. Het zenuwstelsel, dat deze emoties verwerkt, heeft dus ook een aanzienlijke impact op de keuzes die je dagelijks maakt. Of je nu bewust of onbewust handelt, je zenuwstelsel beïnvloedt hoe je situaties aanpakt, hoe je met stress omgaat en welke beslissingen je neemt.
Nervus vagus genezen
Het goede nieuws? Je kunt je nervus vagus herstellen en de opgekropte emoties los laten. Hier zijn een aantal technieken voor. Hieronder hebben we de meest geliefde methodes voor je op een rijtje gezet.
1. Ademhalingstechnieken
De kracht van goed ademhalen is er een om niet te onderschatten: het vormt de ingang tot je autonome zenuwstelsel. Eén van de bekendste methoden is de 4-7-8 ademhalingstechniek. Het werkt simpel, maar is krachtig: je ademt 4 seconden in door je neus, houdt je adem 7 seconden vast en ademt vervolgens langzaam uit door je mond in 8 seconden. Deze oefening helpt je om je zenuwstelsel te kalmeren en brengt je in een ontspannende staat. Het activeert je parasympathische zenuwstelsel, het deel dat verantwoordelijk is voor rust en herstel.
2. EFT
EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en is een krachtige methode om stress, angst en negatieve emoties te verminderen. Het werkt door met je vingertoppen zachtjes op specifieke meridiaanpunten op je lichaam te tikken, terwijl je je richt op de emotie of het probleem dat je wilt loslaten. Het doel is simpel: je stressrespons kalmeren, energiebanen openen en emotionele triggers neutraliseren. Het mooie van EFT is dat je het overal en altijd kunt toepassen, waardoor je gemakkelijk je overbelaste zenuwstelsel kunt kalmeren.
3. Zingen en hummen
Geluid heeft invloed op je hersengolven, hartslag en ademhaling. Maar wist je dat iets simpels als zingen of neuriën ook genoeg is om je nervus vagus tot rust te brengen? Je hoeft jezelf geen ingewikkelde techniek aan te leren, want jouw stem is dé tool. De nervus vagus loopt langs je stembanden en wordt geactiveerd zodra je geluid maakt met je stem. Door te zingen of zacht te neuriën geef je je zenuwstelsel een seintje dat het veilig is om te ontspannen. Je hartslag vertraagt, je ademhaling wordt rustiger en je lichaam schakelt over naar herstel. Of je nu onder de douche zingt of onderweg een deuntje humt, het is een laagdrempelige manier om je stresssysteem te kalmeren én je humeur een boost te geven.
Benieuwd naar hoe je zenuwstelsel je hele levensloop beïnvloedt? Luister deze podcast.
Alles over mindfulness
- Lees ook alles over mindful masturberen.
- Mindful hardlopen of joggen doe je zo.
- Mindfulness en meditatie: wat is het verschil?
- Wat is mindfulness en hoe word je er goed in?
Hartcoherentie: dít is waarom jouw hart je manifestatie versterkt