Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 20 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Naar een relatietherapeut? Dit is voor koppels de meestvoorkomende reden

Relatietherapeut Joey Steur krijgt in haar praktijk veel stellen over de vloer. Sommigen zoeken hulp vanwege kleine onenigheden, bij anderen zitten de problemen dieper. Eén ding hebben de stellen echter gemeen: er is vaak sprake van een gebrek aan intimiteit.

Hoewel therapeut Joey Steur van Praktijk de Liefde koppels met uiteenlopende problemen begeleidt, is dat gebrek aan intimiteit een overkoepelend thema. Stellen ervaren deze mindere intimiteit op zowel emotioneel als seksueel gebied, en dat heeft veel gevolgen voor de relatie.

Relatietherapeut vertelt: zo los je een gebrek aan intimiteit op

De oorzaak van een verminderde intimiteit in relaties is verschillend. Een nieuwe levensfase zoals het krijgen van kinderen of kinderen die juist het huis uit gaan, financiële problemen of meningsverschillen over belangrijke normen en waarden, om er maar een paar te noemen, zijn boosdoeners.

Hoewel die oorzaak op het eerste oog altijd anders is, kent een gebrek aan intimiteit op de achtergrond altijd dezelfde aanleiding. Volgens Steur zitten de stellen steevast verwikkeld in oude patronen. “Als ze dit zelf doorhebben, hebben ze vaak al van alles geprobeerd die te doorbreken. Zit je middenin die relatie en patronen, dan wordt het echter lastig om het probleem zelf op te lossen,” aldus Steur. De patronen zitten vaak diep en hebben een helikopterview nodig voor nieuwe perspectieven.

Terugvallen in oude patronen

Patronen keren volgens de relatietherapeut vooral terug bij stressmomenten. Als je als koppel zelf al aan je gemis aan (emotionele of seksuele) intimiteit hebt gewerkt, kun je in een goed gesprek afspraken hebben gemaakt. Op het moment dat het het hardste nodig is, reageer je volgens Steur weer volgens de oude patronen. “Terwijl dat júíst de momenten zijn waarop je eigenlijk anders wil reageren. Doe je dit niet, dan kom je in een eindeloze loop terecht en krijg je telkens de bevestiging: ‘Zie je wel, het lukt ons niet’,” legt ze uit.

En dat is zonde, want in veel gevallen is het probleem nog goed op te lossen. Uit elkaar gaan lijkt soms het makkelijkste antwoord, maar dat is het volgens Steur zeker niet altijd. De belangrijkste richtlijn om te ontdekken of er nog toekomst in je relatie zit? “Ontdek of je er beiden nog aan wilt werken. Tijd investeren in elkaar en ja durven zeggen tegen hulp, zijn gezonde tekenen.”

Geen intimiteit meer tussen jou en je partner? Volgens een relatietherapeut beïnvloedt dit jullie seksleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️