Mythes over veganisme uitgelegd: déze sterke verhalen over plantaardige voeding zijn onzin
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2Fmythes-veganisme-e1756293000216.jpg)
Veganisme wint al jaren aan terrein. Vlees en zuivel vaker links laten staan of zelfs geheel plantaardig eten is, in bepaalde kringen dan, steeds vaker de norm. Toch blijven dezelfde hardnekkige mythes over veganisme óók bestaan. Van: ‘je krijgt te weinig eiwitten binnen’ tot ‘plantaardige melk is ongezond en zit vol suiker’.
Hoog tijd om voor eens en altijd af te rekenen met mythes over veganisme die gewoonweg niet kloppen (en vaak eerder als een excuus dienen om zelf, maar niets te hoeven veranderen als het aan komt op je ecologische voetafdruk verkleinen).
Mythes over veganisme
Mythes over veganisme ontkracht én uitgelegd
Desinformatie verspreidt zich in tijden van internet en social media sneller dan een lopend vuurtje. Daarom is het belangrijk alert te zijn op mis- en desinformatie die de rondte gaat. Helemaal als het aankomt op je gezondheid.
Plantaardig diëtist Lobke Faasen vertelt hierover: “Er bestaan zó veel mythes over plantaardig eten die simpelweg wetenschappelijk niet kloppen. Een goed gebalanceerd plantaardig dieet – mét haverdrank – voorziet je van alles wat je nodig hebt, van calcium en vezels tot eiwitten, en is tegelijkertijd een stuk vriendelijker voor de planeet. Het is beter voor mensen, beter voor de wereld, en ook gewoon ontzettend lekker.”
Daarom kwam onlangs Het Kleine Gezonde Boekje uit. Het is een 70 pagina’s kort naslagwerk dat geheel wetenschappelijk onderbouwd is en dat iedereen kan begrijpen. We pikken de belangrijkste mythes eruit en leggen uit waarom het tijd is om ze los te laten.
Mythe 1: je hebt zuivel nodig voor calcium
Generaties lang zijn we opgegroeid met de boodschap dat melk onmisbaar is voor sterke botten. ‘Melk is goed voor elk!’. Toch worden plantaardige dranken, zoals haver- of sojadrank, vaak verrijkt met calcium en vitamine D.
Mythe 2: verrijkte plantaardige melk is kunstmatig
Er wordt weleens beweerd dat het toevoegen van B12 of vitamine D aan plantaardige melk onnatuurlijk zou zijn. Maar in werkelijkheid is het een bewezen manier om essentiële voedingsstoffen zoals B12 en vitamine D binnen te krijgen.
Mythe 3: plantaardige melk zit vol suiker
Veelgehoorde kritiek op veganisme is dat vervangers van vlees en zuivel niet altijd gezond zijn. Zo zou plantaardige melk bomvol suiker zitten. In sommigen gevallen is dat zo, maar in werkelijkheid wordt er aan de meeste varianten géén suiker toegevoegd. De suikers die je op het etiket ziet, zijn afkomstig van het natuurlijke zetmeel in haver of rijst. Alleen bij speciale smaken, zoals chocoladedrank, wordt er zoetstof of suiker toegevoegd.
Mythe 4: ultrabewerkt betekent per definitie ongezond
Het woord ‘bewerkt’ klinkt nogal negatief, maar dat blijkt niet altijd terecht. Bewerken is namelijk niet altijd slecht voor je. Het gaat er vooral om hoe en waarom iets wordt bewerkt. Pasteuriseren van melk of het malen van granen zijn bijvoorbeeld óók vormen van bewerking en zegt dus weinig over de voedingswaarde.
Mythe 5: plantaardige voeding levert te weinig eiwitten op
Vooral fanatieke sporters maken zich vaak zorgen over of ze wel voldoende eiwitten binnenkrijgen. Plantaardige voeding zou te weinig eiwitten opleveren Toch levert een plantaardig dieet in combinatie met voldoende peulvruchten, noten, granen en zaden ruim voldoende eiwitten op. Sterker nog: bijna geen Nederlanders hebben last van een eiwittekort.
Mythe 6: onverzadigde vetten zijn slecht
Het tegendeel is juist waar. Onverzadigde vetten – denk dan aan die uit noten, olijfolie en koolzaadolie – zijn júíst essentieel voor een gezond lichaam. Ze helpen zelfs om je cholesterol in balans te houden.
Het Kleine Gezonde Boekje is een initiatief van Oatly en is gratis te vinden in straatbibliotheken in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam).
Lynn (33) doet bij vrienden alsof ze vegan is: ‘Thuis eet ik stiekem alles’
Waarom veel vegetariërs en vegans toch weer vlees gaan eten (aldus de wetenschap)