Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 27 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze simpele must-haves maak je zelf voor dieren in je achtertuin

In de winkel kan je heel wat spullen kopen om de dieren in je achtertuintje een handje te helpen, denk aan vogelhuisjes. Toch kan je ook heel eenvoudig zelf must-haves maken voor de dieren in je achtertuin.

Het klimaat verandert, de biodiversiteit vermindert en de luchtkwaliteit wordt slechter: het zijn allemaal problemen die de natuur niet goed doen. Egels, vlinders, vogels en bijen, noem maar op, genieten steeds minder van onze tuintjes als de natuur zo achteruit blijft gaan.

Gelukkig kun je zelf een fijne leefomgeving creëren voor de dieren en dat gewoon in je eigen tuintje met de volgende must-haves.

Deze must-haves maak je zelf voor dieren in je achtertuin

Je kunt zelf producten kopen voor de dieren in je achtertuin, maar je kan ze ook zelf gemakkelijk maken. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Een nestje voor egels

Als je een schutting of tuinhek hebt, kan je de egels een plezier doen door er een gat in te maken. Op deze manier kunnen ze er onder of doorheen kruipen. Door een oude stoeptegel schuin tegen de schutting aan te zetten met wat oudere bladeren eronder, creëer je zelfs een plekje waar een egel misschien wel een nestje inmaakt!

Maak een bijenhotel

Onze bijen hebben het niet makkelijk. Voor hen is het met de verstedelijking en intensieve landbouw nog lastiger geworden om een goede leefomgeving te vinden. Dat is jammer, want ze houden ons ecosysteem in balans en zorgen zelfs voor ons eten.

De wilde bijen kun je helpen door ze te voorzien van een bijenhotel. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Een bijenhotel kan je zelf maken van een leeg blik, een wijnkist en bamboe of riet.

Een rommelhoekje voor de egels en insecten

Als je ergens een hoekje in je tuin hebt waar je niks mee doet, laat er dan bladeren, takken en ander natuurlijk materiaal lekker liggen. Het is een fijne plek voor egels om te schuilen. Ook trekt het insecten aan, samen met schimmels breken ze het ‘afval’ af. De insecten vormen ook weer een voedselbron voor vogels en egels.

Badje voor vogels

In de zomer hebben vogels net zoals ons ook zeker dorst. Helaas hebben zij dan minder water, omdat het weinig regent. Je maakt ze blij door een schaaltje in je achtertuin te zetten met een klein laagje water. Naast de functie van drinkbak, kunnen ze er ook lekker in badderen. Denk eraan om regelmatig het water te verversen.

Een vijvertje

Of het nou een grote vijver is of een klein plasje, allebei heeft het een positief effect op de natuur. Libellen, waterkevers en wantsen maak je er zeker blij mee, net zoals de vogels.

Om zo een vijvertje in je tuin te maken, kan je gewoon een gat in de grond graven en dat met waterdicht folie bedekken. Zet er een paar planten in en maak de oever afhellend, zo kunnen dieren makkelijk je vijver in. Je kunt ook gewoon een bouwemmer ingraven. Er zijn ook nog speciale vijverbakken te koop.

Groen dak

Een afdakje voor je fietsen of containers maak je al vrij snel geschikt voor insecten door er een kant-en-klare mat van sedums op te leggen. Naast dat er weer een stukje extra biodiversiteit bijkomt, heeft het in de zomer ook een isolerende werking. In de winter houden deze matten juist weer de warmte binnen vast, dus ook ideaal om op je normale dak te leggen.

Wie dus niet bang is voor groene vingers, kan gemakkelijk de dieren in je achtertuin een handje helpen en dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Dit is waarom je juist in het najaar nieuwe planten in de tuin moet zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️