Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijke verhalen 11 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Elin vindt nieuwe vrienden maken moeilijk: ‘Ik mis de emotionele connectie’

Het lijkt steeds lastiger om vriendschappen te sluiten. Waar je in je kindertijd of op de middelbare school makkelijk nieuwe mensen leerde kennen, is het als werkende vrouw of man simpelweg lastiger om nieuwe vrienden te maken. Ook de 38-jarige Elin* loopt hier tegenaan.

“Ik nodig vaak genoeg mensen uit voor een koffie of borrel, maar het blijft meestal eenzijdig.”

Rijk sociaal leven en eenzaam

“Ik heb een rijk sociaal leven, maar toch heb ik weinig dierbare vrienden in de buurt. Veel vrienden zijn verhuisd en wonen nu ver weg.

Ik mis het om spontaan even bij vrienden langs te kunnen gaan voor bijvoorbeeld een snel bakje koffie, een wandeling of een spontane lunch. En op sommige momenten voel ik me daardoor eenzaam. Nu de zon eindelijk weer schijnt, denk ik: wie zal ik bellen om even naar het terras te gaan? Maar dan bedenk ik me weer dat ik niemand in mijn buurt heb met wie ik op een laagdrempelige manier kan afspreken.

Diepe emotionele connectie

Ik probeer nieuwe mensen te leren kennen, in de buurt, via werk en zelfs via een eetclub waar ik andere vrouwen van mijn leeftijd ontmoet. Maar ook al leer ik nieuwe mensen kennen; het blijft vaak oppervlakkig en ik mis die emotionele connectie. Hierdoor lukt het niet om een hechte vriendschap op te bouwen.

Druk en afstandelijk

Ik merk dat mensen vaak afstand houden en dat zorgt ervoor dat de drempel voor mij om anderen te benaderen nog hoger ligt. Het leven is tegenwoordig erg individualistisch en dat vind ik jammer, want we zouden zoveel aardiger voor elkaar kunnen zijn. Ik merk dat iedereen het grootste deel van de tijd druk is, zelfs op de school van mijn kinderen zijn de meeste ouders vrij afstandelijk en moeten ze gelijk door naar hun werk.

Zelf heb ik ook een druk leven. Mijn baan, man en twee kinderen nemen veel tijd in beslag. Hierdoor heb ik minder tijd om nieuwe vrienden te maken. Toch voel ik dat het verlangen naar nieuwe vriendschappen er wel is.

Nieuwe vrienden maken

Een hechte vriendschap betekent voor mij een sterke emotionele connectie met iemand voelen, en dat mis ik. Iemand aan wie je, zonder oordeel, alles kunt vertellen, waar je open tegen kunt zijn en zowel de leuke als minder leuke dingen kunt bespreken. Ook is een wederzijdse interesse belangrijk, want het moet wel van twee kanten komen.

Ik doe mijn best, maar desalniettemin lijkt het steeds moeilijker om nieuwe vrienden te maken en ik vraag me oprecht af of ik de enige ben die dit zo voelt.”

* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Is jouw vriendschap veranderd in een catch-up vriendschap? Zo vind je meer diepgang


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️