Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Op deze manier is mode niet alleen stijlvol, maar ook betekenisvol

ARMEDANGELS en de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter Wikipedia, slaan de handen ineen om een krachtige boodschap te verspreiden: vrije en toegankelijke kennis is essentieel. Deze unieke samenwerking viert Wikipedia’s rol als ‘s werelds grootste online encyclopedie en koppelt dit aan duurzame mode. Want gelukkig maken steeds meer mensen bewustere keuze’s als het om de garderobe gaat. Alleen door onder andere greenwashing is het ingewikkeld om écht groen te kiezen. Hoe maak je mode dan wel betekenisvol?

Christiane Bördner, creatief directeur van ARMEDANGELS, weet hoe belangrijk het is dat kleding niet alleen stijlvol, maar ook betekenisvol is.

ARMEDANGELS slaat handen ineen met Wikipedia

Christiane: “In een wereld vol ruis, doet kennis ertoe. Want echte verandering begint bij bewustwording… Bij Armedangels werken we aan het verduurzamen van de mode-industrie — door kleding te maken die zo min mogelijk schade toebrengt aan de planeet, en mensen te inspireren om in actie te komen tegen klimaatverandering. Maar je kunt pas in actie komen als je begrijpt wat er op het spel staat.
Wikipedia staat voor vrije, open toegang tot waarheden. Het is een van de weinige plekken op het internet waar feiten nog tellen.”

De samenwerking met Wikipedia komt dan ook niet uit de lucht vallen. Met een capsule collectie van ARMEDANGELS, geïnspireerd door Wikipedia’s iconische symbolen kan het platform door een deel van die opbrengst onafhankelijk en toegankelijk blijven voor iedereen. Vrije kennis verantert namelijk levens! De collectie is uiteraard gemaakt van 100 procent gerecycled katoen geproduceerd met RCO100®-technologie.

Weten mensen te weinig over duurzame mode?


Christiane: “Ja — maar het ligt ingewikkelder dan dat. De meeste consumenten missen niet de interesse, maar de helderheid. De mode-industrie maakt het ongelooflijk lastig om te begrijpen wat ‘duurzaam’ écht betekent. Er is greenwashing, vage claims en geen universele standaard. Daardoor raken zelfs goedbedoelende consumenten overweldigd en weten ze niet wie of wat ze kunnen vertrouwen.

Het probleem is dus niet dat mensen niet geven om duurzaamheid — het systeem is gewoon niet transparant. Daarom zijn educatie en eerlijke communicatie zo belangrijk. En daarom past een samenwerking met Wikipedia zo goed: het zet kennis centraal.

Wanneer mensen beter geïnformeerd zijn, kunnen ze bewustere keuzes maken. Bij Armedangels willen we mensen de middelen geven om in actie te komen — niet door te beschuldigen of de les te lezen, maar door verandering aantrekkelijk, begrijpelijk en bereikbaar te maken.”

Wat is er nodig voor een eerlijke en groene mode-industrie, toegankelijk voor iedereen?

“We hebben een systeemverandering nodig — niet alleen betere producten, maar ook betere waarden die de industrie sturen.

Ten eerste hebben we transparantie nodig. Geen greenwashing meer, geen loze woorden. Mensen hebben het recht om te weten hoe, waar en door wie hun kleding is gemaakt.

Ten tweede moeten we overstappen van uitbuiting naar verantwoordelijkheid — eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden, en een toeleveringsketen die zowel mensen als planeet respecteert.

Ten derde moeten we ontwerpen voor duurzaamheid, circulariteit en toegankelijkheid. Duurzaamheid mag geen luxe zijn. Het moet schaalbaar, aantrekkelijk en bereikbaar zijn voor meer mensen — niet alleen een nichevoorrecht. Mode moet betekenisvol zijn voor iedereen.

En tot slot: samenwerking boven concurrentie. Merken, overheden, vernieuwers en consumenten moeten samen bouwen aan de toekomst van mode. Niemand kan dit in z’n eentje oplossen.
Een eerlijke en groene mode-industrie is mogelijk. Maar het vraagt om moed, creativiteit — en de bereidheid om alles wat we als ‘normaal’ beschouwen ter discussie te stellen.”

Eén tip voor iedereen die mode betekenisvol wil maken?

Christiane: “Kies kledingstukken die je écht mooi vindt, die lang meegaan en die jouw waarden weerspiegelen.
En voordat je iets nieuws koopt, stel jezelf de vraag (zoals Livia Firth zei): Zal ik dit 30 keer dragen?
Als het antwoord ja is — dan is het de moeite waard.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️