Laura Saija
Laura Saija Spiritualiteit 9 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven

Mindfulness is belangrijk en waardevol om je meer aanwezig te voelen en bewust te zijn van het moment. Je raakt al snel verstrikt in de dagelijkse ratrace met afspraken, werk, een sociaal leven en sport. Het is belangrijk om de drukte af en toe te vergeten en rust en stilte voor jezelf te vinden.

Maar hoe leef je nou echt in het moment tussen je dagelijkse activiteiten door? Je kunt beginnen met vaker de telefoon even weg te leggen en om je heen te kijken. Gewoon in het moment zijn en je niet bezighouden met wat er op je telefoon gebeurt.

Mindfulness in het dagelijks leven

In het moment leven kan op verschillende manieren op de dag, ook tijdens huishoudelijke taken. Voel tijdens het afwassen hoe het water over je handen stroomt, hoe de geur van afwasmiddel ruikt en hoe de stromende kraan klinkt.

Op deze zeven manieren kun je mindfulness toepassen in het dagelijks leven.

1. Ademhaling is key

Een belangrijk hulpmiddel bij mindfulness is bewustwording van je ademhaling. Neem hiervoor regelmatig een paar minuten om bewust te ademen. Sluit je ogen en richt je echt op de ademhaling die via je neus naar binnenkomt. Je onderbuik zet uit als je inademt. Als je via je mond weer uitademt, gaat je onderbuik weer naar binnen. Probeer dit langzaam en kalm te doen om jezelf te ontspannen.

2. Bewust eten

Ook tijdens het eten kun je een mindfulness moment pakken en in het moment leven. Probeer je bewust te zijn van het voedsel dat je in je mond stopt, de smaken die je proeft en de texturen die je voelt. Kauw langzaam en geniet echt van elke hap die je neemt. Vaak zitten we bewust of onbewust op onze telefoon tijdens het eten. Probeer die telefoon weg te leggen om je op het eten te kunnen concentreren.

3. Observeer je gedachten

Naast het observeren van je lichaam en je emoties, kun je ook je gedachten observeren. Hierdoor wordt je je bewust van denkpatronen en negatieve gedachten. Deze gedachten kun je herkennen en vervangen door positieve gedachten.

4. Zorg voor jezelf

Het is makkelijk om eerst voor anderen te zorgen en daarna pas aan jezelf te denken. Toch is het belangrijk om tijd te maken voor jezelf. Wie niet goed voor zichzelf zorgt, kan namelijk ook niet voor anderen zorgen. Kom er achter wat voor jou een echt me-time momentje is. Voor de één is dit een boek lezen en voor de ander is het een warm bad nemen, een goede manier om mindful met jezelf bezig te zijn.

5. Wandelen

Tijdens een wandeling in de natuur komt je geest helemaal tot rust. Ook hier is het belangrijk om te genieten van het moment en niet in je hoofd allemaal takenlijsten te maken. Let op de omgeving en neem alles in je op. Het geluid van de vogels, de geur van de bomen en het gevoel van de wind die door je haar waait.

6. Dankbaarheid en mindfulness

Door je bewust te zijn van de goede dingen die in je leven gebeuren, geniet je meer in het leven. Een manier om erachter te komen wat deze goede dingen zijn, is om elke dag bij jezelf na te gaan waar je dankbaar voor bent. Dit kan je eigen gezondheid zijn, je lieve partner of een trouwe vriendin. Het kan ook om kleinere dingen gaan, zoals de bloemen die buiten in bloei staan of de zon die vandaag door kwam. Als je alles opschrijft in een dankbaarheidsdagboek, kun je alle geluksmomenten nog regelmatig doorlezen.

7. Meditatie

Een krachtige manier om mindfulness te beoefenen is meditatie. Om te mediteren zoek je een rustig plekje waar niemand je kan storen. Concentreer je op je ademhaling en op het moment. Wat voel je? Als je gedachten afdwalen, breng ze dan weer terug naar je ademhaling.

Mindfulness en medicatie werken beide net zo goed om een angststoornis te verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️