Redactie
Redactie Reizen 22 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland

Hoe graag we misschien ook willen, een verre reis zit er voorlopig niet in. Jammer, maar niet getreurd! Want ook in Nederland is er van alles te beleven. Ga bijvoorbeeld op microavontuur in de natuur of maak een meerdaagse trektocht bijvoorbeeld. 

Na een jaar corona snakken we allemaal naar avontuur. We willen eruit, naar buiten en iets beleven. Dat is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je fysieke gesteldheid. Want de coronacrisis is in meerdere opzichten ongezond.

Belgisch onderzoek wees uit dat bijna 30 procent van de mensen is aangekomen in lockdown. Nu het mooier weer wordt, is het de hoogste tijd om lekker in beweging te komen en er lekker op uit te trekken!

De leukste microavonturen in Nederland

Er is in Nederland genoeg te ontdekken, maar waar ga je heen? Helemaal als je er echt een dagen op uit wilt? De nieuwe reisorganisatie Avontuur Dichtbij biedt meerdaagse microavonturen in Nederland en België aan, ontwikkeld door ervaren avonturiers.

Zo ontdek je de mooiste plekken dichtbij huis, op een avontuurlijke manier. Je gaat te voet, met de fiets of varend op pad. Dit zijn de leukste microavonturen in eigen land:

Meerdaagse trektocht in de Biesbosch of De Maashorst

Wil je er even helemaal uit zijn en onderduiken in de Nederlandse natuur? Kies dan voor een meerdaagse (en coronaproof!) trektocht door de schitterende natuur van de Biesbosch of De Maashorst. De tochten zijn uitgezet door Natuurvriendenorganisatie IVN en je wandelt elke dag tussen de 15 en 20 kilometer.

Je overnacht bij bevlogen gastheren en -vrouwen van het IVN, die het gebied op hun duimpje kennen. In de Biesbosch heb je een volle dag om het gebied ook vanaf het water of per fiets te verkennen.

Kampeertrip Nationaal Park Weerribben per kano

Een ander mooi microavontuur is het verkennen van Nationaal Park Weerribben-Wieben per kano. Dit gebied ligt in het noorden van Overijssel en is vooral bekend vanwege het sfeervolle Giethoorn. Maar het nationaal park heeft veel meer te bieden: moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden.

Je peddelt twee dagen door de mooiste stukken van dit nationale park en je kampeert onderweg lekker in een tentje. Een prachtig avontuur!

De 7 mooiste wandelroutes van Nederland: lekker dichtbij huis

Friesland per zeilschip én fiets

Friesland is dé plek voor een geweldig microavontuur. Stap op zeilschip Lena Maria en vaar langs Terschelling, Harlingen, Leeuwarden en Sneek. Verken de mooie historische stadjes van Friesland, fiets door het mooie Nationaal Park De Alde Faenen en spot zeehonden bij Terschelling. Dé manier om één van de mooiste stukjes Nederland te ontdekken.

Ontdek Amsterdam vanaf het water

Wil je wel avontuur, maar slaap je ’s avonds het liefst in een luxe hotel? Kies dan voor het microavontuur Amsterdam Waterland. Je gaat fietsen door Amsterdam, je SUP’t of kajakt over de Amsterdamse grachten of maakt een rondvaart met een fluisterboot.

Tijdens de tweede dag van je avontuur peddel je in een Canadese kano door de waterwegen van Laag Holland. Vlakbij de stad, maar qua gevoel een andere wereld. De laatste dag fiets je door de karakteristieke Waterlandse dorpen Durgerdam en Ransdorp om ook dat mooie stukje Laag Holland te ontdekken.

Kortom: in Nederland is meer dan genoeg te beleven. Kies je eigen microavontuur, kom in beweging en maak je hoofd helemaal leeg. Eindelijk weer op avontuur!

Klaar voor avontuur? Dit zijn de mooiste roadtrips dichtbij huis

Dit gastartikel werd geschreven door Saskia Griep en Kim Nooyens, de oprichters van Avontuur Dichtbij. Beide zijn van oudsher verre reizen-specialisten: Saskia Griep zette de duurzame reisorganisatie Better Places op, Kim Nooyens is directeur van Reisbrigade. De coronacrisis zette de reiswereld op zijn kop. Reden voor Saskia en Kim om een andere droom waar te maken: het opzetten van een innovatieve reisorganisatie voor microavonturen dichtbij huis: Avontuur Dichtbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️