Marieke Zwinkels
Marieke Zwinkels Psyche 18 apr 2025
Leestijd: 4 minuten

Coach Marieke over de ketenen verbreken en werkelijk vergeven

Wil je dit jaar steviger in jouw schoenen staan, authentieker leven en meer genieten en ontvangen – zonder jezelf tekort te doen? Marieke Zwinkels geeft je de komende tijd elke twee weken opdrachten, tips en inspiratie bij elk geheim uit haar nieuwste boek De 7 geheimen van ware vrijheid. Het thema van vandaag is: De ketenen verbreken en werkelijk vergeven.

Ik werd altijd een beetje ‘raar’ in mijn hoofd van het thema vergeven. Dat kwam doordat ik niet besefte dat werkelijk vergeven een proces is. Ik dacht, hup, dat doe je even – en daarmee liep ik er al meteen tegen aan: hoe dan? Als iemand je iets heeft aangedaan wat grensoverschrijdend, kleinerend, pijnlijk of oneerlijk is? Of allemaal tegelijk! Ik werd bij het terugdenken dan vooral heel boos, en daarnaast voelde ik me mislukt. Weer niet kunnen vergeven…

Ketenen verbreken en werkelijk vergeven

Later ontdekte ik dat vergeven eigenlijk een levenskunst is. En niet een waarbij je jezelf op de borst kunt te kloppen: kijk mij goed kunnen vergeven! Nee, het is een proces. Wat je uiteindelijk helemaal alleen en ‘echt’ aan moet gaan. Het levert je op dat je jezelf bevrijdt van ketenen die je, soms jaren later, nog steeds gevangen kunnen houden.

Dat proces heeft een aantal bouwblokjes. Je puzzelt het in elkaar, net als met lego. Je hebt unieke en eigen blokjes, maar er zijn er ook een paar die iedereen nodig heeft. Het eerste universele bouwblokje is dat je erkent dat je boos, woedend, misschien zelfs razend bent. Op degene die betrokken was bij de gebeurtenis, op de gebeurtenis zelf, op jezelf en nou ja, op de hele wereld misschien. A

ls je geen enkele emotionele rise voelt bij een nare gebeurtenis waaraan je terugdenkt – het triggert je niet – heb je óf al vergeven óf je wilt alle emoties die erbij komen kijken niet voelen en onderdrukt het. Beiden zijn oke, je hoeft niet te gaan graven. Het komt vanzelf wel naar boven als het relevant voor je is.

Release boosheid

Vind nu voor hetgeen je nog dwars zit manieren om de boosheid eruit te laten. Schreeuw, huil, teken, kras, voer gesprekken met jezelf, denk er gewoon veel aan, doe wat je nodig hebt. Je hoeft je nergens voor te schamen. Deze fase kan soms in een uurtje voorbij zijn, of het kan jarenlang duren. Da’s allemaal even legitiem. Maar als het klaar is, is het klaar: blijf er niet in hangen. Vind de perfecte balans tussen ‘alles mag er zijn’ en ‘klaar is klaar’. Het mooie is: als het niet klaar bleek te zijn komt het heus wel weer opnieuw omhoog en dan kun je dit opnieuw bewust doorlopen. Je kunt het niet fout doen.

Erkenning

Het tweede bouwblokje in dit proces is: erkennen dat jij was wie je was, en dat de ander was wie ‘ie was. Op dat moment en onder die omstandigheden deed iedereen dat, waarvan ze dachten dat het hen het meeste zou opleveren. Geld, liefde, geluk, voldoening, wraak, genoegdoening, veiligheid, erkenning, waardering, erbij horen – iedereen heeft ‘hang-ups’ en motivaties. Besef van voortschrijdend inzicht speelt hierin een grote rol. Erkennen dat het nu eenmaal was, zoals het was, is soms een lastige, zeker in het geval van grove schending van je grenzen. Maar als je het eerste bouwblokje gebruikt, wordt het vanzelf meer toegankelijk.

Werkelijk vergeven

Het derde bouwblokje is het werkelijk vergeven, en dat begint bij jezelf. Dit wordt vaak overgeslagen, maar zonder éérst jezelf te vergeven kun je de ander ook niet loslaten. Vergeef jezelf voor dat je ergens in mee bent gegaan, voor dat je de verkeerde beslissing op het verkeerde moment nam, voor dat je jezelf in de steek liet, voor dat je niet sterk genoeg was, voor dat je je vergist hebt. Ik noem zomaar wat voorbeelden van klanten die ik vaak hoor. Daarna vergeef je de ander. Niet omdat je het eens bent met -, het goedkeurt dat – of niks (meer) geeft om wat er is gebeurd, maar omdat je vrij wilt zijn van dat linkje naar het verleden. Zo’n linkje blijft trekken. Het levert je niks op en je voelt je er alleen maar zwaar, moe en belast door. Ten slotte kun je ‘god’ of ‘de wereld’ of ‘het universum’ of ‘het leven’ vergeven. Ook deze wordt vaak vergeten maar maakt echt het verschil.

Voel je nu nog boosheid, woede of razernij? Alleen maar geweldig dat je het kunt voelen en erkennen. Vergeven is niet lineair en de genoemde bouwblokjes, samen met die van jezelf, kun je naar eigen inzicht en op je eigen tempo gebruiken om jouw proces vorm te geven. 

Opdracht

Maak eens een lijst van situaties die je nog een rotgevoel geven als je eraan terugdenkt. Zo kom je er snel achter of je nog van die vervelende linkjes naar het verleden hebt.

Tip

Als je hebt vergeven wil je dat proces misschien delen met de mensen in je omgeving – voor wie het belangrijk is. Of je wilt juist bespreken dat je iets of iemand nog níet hebt (kunnen) vergeven, maar dat je ermee bezig bent. In het vorige artikel staan tips om dat op een manier te doen die recht doet aan jezelf.

Tot over twee weken, dan gaat het over Vrij zijn, van jezelf houden en onbeschaamd ontvangen – elke dag.

Coach Marieke deelt hoe je meer in vrijheid kunt leven en loskomt van de last van het grote ‘moeten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️