Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 26 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer mannen zijn bereid om snurkprobleem aan te pakken

Er wordt vaak lacherig gedaan over snurken, maar het is een verreikend maatschappij probleem. In Nederland zijn er zo’n vier miljoen chronische snurkers meldt de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland. En naast een fors deel van deze snurkers liggen ook mensen die geen oog dicht doen.

Zonde want een goede nachtrust is zó belangrijk. Van de snurkers in Nederland is 60 procent man en 40 procent vrouw.

Geen oog dicht door snurkprobleem

Waar snurken vroeger door mannen werd weggewuifd als iets onbelangrijks, wordt het tegenwoordig veel vaker als een serieus probleem gezien. Steeds meer mannen klagen over eigen gesnurk. Waar vrouwen zich vooral schaamden voor snurken en het probleem wilden aanpakken, zien we dat nu dus ook bij mannen gebeuren.

De problemen die door snurken ontstaan hebben vaak impact op de snurker (hoofdpijn, slechter slapen en vermoeidheid), maar ook zeker op de persoon die hiernaast ligt (irritatie, apart slapen).

Schaamte voor snurken

Dat er op snurken nog een taboe rust, merkt woordvoerder Olivier Tielemans- ook. Wel komt er steeds vaker het besef dat het een maatschappelijk probleem is en dat snurken gepaard gaat met een slechte nachtrust en een slechtere gezondheid. Want als je slecht slaapt, ben je overdag ook minder waard.

Er is vaak een oplossing

Omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de impact van een gezonde levensstijl, zijn ze ook eerder bereid om een snurkprobleem aan te pakken.

Dit begint bij dagelijks terugkerende zaken eens kritisch bekijken. Rook of drink je bovengemiddeld? Heb je overgewicht? Een gezondere levensstijl draagt bij aan een betere nachtrust én minder snurken.

De oorzaak van snurken aanpakken

Blijft het snurken aanwezig en is er niet echt een aanleiding? Dan is de tong vaak de boosdoener van het snurkprobleem. Als je slaapt verslappen je spieren, inclusief de tong. Doordat deze wegzakt verkleint de luchtweg en dit veroorzaakt trillingen bij het ademhalen: snurken dus.

Dit is niet schadelijk, tenzij er sprake is van slaapapneu waarbij de ademhaling vaker per nacht langer dan tien seconden stopt.

Oplossing snurkprobleem

Om snurken te stoppen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Je zou hiervoor een kliniek voor snurken kunnen raadplegen.  Een van de oplossingen is bijvoorbeeld een op maat gemaakte anti-snurkbeugel die over de tanden wordt gedragen.

Hans (59) gaat voor de zevende keer de Kilimanjaro op: ‘De kou maakt mij sterker als persoon’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️