Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 1 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Gestrest en angstig? Het slikken van magnesium is misschien je antwoord

Iedereen heeft weleens last van negatieve gedachten. Als je ervan uitgaat dat we zo’n 60.000 (!) gedachten per dag hebben, dan is het niet zo gek dat niet al die gedachten positief zijn. Maar wat als je regelmatig lastig hebt van negatieve gedachten? Of de stress van je werk maar niet los kan laten? Onderzoek laat zien dat magnesium je misschien kan helpen.

Waar veel mensen magnesium vooral kennen als ultiem supplement voor na het sporten (het helpt immers bij de opbouw van je spieren), is magnesium ook een uitermate geschikt supplement voor nog véél meer lichamelijk én geestelijke functies. Ondermeer voor het verminderen van stress en angstige gedachten. Hoe zit dat?

De kracht van magnesium

Iedereen heeft weleens van magnesium gehoord, maar wat je misschien nog niet wist, is dat magnesium een mineraal is dat eigenlijk een vrij grote rol speelt in ons lichaam. Het zet namelijk voedsel om in energie, het helpt je spieren om samen te trekken en weer te ontspannen en het helpt bij je hersenen laten communiceren met de rest van je lichaam. Niet mis, toch?

Dat is echter niet alles, want magnesium speelt ook een belangrijke rol in de reactie van je lichaam op stress. Wanneer je gestrest bent of je angstig voelt, wordt de uitscheiding van magnesium in je lichaam een stuk hoger.

Met andere woorden: hoe meer stress je hebt of hoe meer angstige gedachten je hebt, hoe minder magnesium er overblijft in jouw lichaam.

Wordt die hoeveelheid aan magnesium vervolgens niet aangevuld en blijven jouw magnesiumlevels laag, dan heeft dat niet zo verrassend ook invloed op jouw humeur. Het is dus belangrijk om jouw magnesiumlevels op peil te houden, al helemaal wanneer je stress ervaart.

Wat onderzoek zegt over magnesium en humeur

Die resultaten zijn gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Cambridge (2015) dat werd uitgevoerd bij muizen. De studie liet zien dat er een link te zien is tussen onvoldoende magnesiuminname en verhoogde angst.

Een studie uit 2004 liet al zien dat het nemen van magnesiumsupplementen hielp om angst te verminderen, bij de muizen dan. Hoe zit dat bij mensen?

De combinatie met vitamine B-6

Een ander onderzoek dat werd gedaan bij mensen heeft tot dusver echter nog geen definitieve resultaten opgeleverd als het gaat om enkel magnesiumsupplementen. Er zijn wel meerdere onderzoeken geweest die positieve effecten lieten zien met het aanvullen van magnesium in combinatie met andere voedingsstoffen, zoals vitamine B-6. Magnesium helpt in dat geval dus wel, maar niet op zichzelf.

Maakt magnesium je slaperig? Dit zegt onderzoek erover

Meer onderzoek nodig

Hoewel er nog heel wat wetenschappelijk onderzoek nodig is om de link tussen magnesium an sich en verminderde angst te laten zien, is er dus wel degelijk een mogelijkheid dat magnesium kan helpen om angstige gedachten en stress te verminderen.

Magnesium speelt immers een belangrijke rol in allerlei breinfuncties, dus is het altijd slim om jouw magnesiumpeil gezond te houden!

Heb je veel lastig van stress en angstige gedachten? En beïnvloedt dit ook je slaap? Trek dan aan altijd tijdig aan de bel bij jouw huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️