Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 20 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wow: de loonkloof tussen man en vrouw kan oplopen tot drie ton in een mensenleven

Het blijft ongelofelijk dat vrouwen nog steeds stukken minder verdienen dan mannen. Dan praten we niet over een beetje minder, maar over gemiddeld drie ton in een mensenleven.

Een vrouwenquota of vrouwenemancipatie op de werkvloer blijkt dus wel degelijk nodig. Al zou het niet zo moeten zijn, want wanneer je de ene groep een streepje voor geeft, sluit je de andere groep uit waardoor je weer bijdraagt aan ongelijkheid.

Toch schrikken we van het feit dat vrouwen veel vaker worden weggezet in lager betaalde functies of nog erger; hetzelfde werk verrichten voor minder geld. Niet zo gek dus dat Equal Pay Day (dit jaar op 14 november) in het leven is geroepen.

Vrouwen hebben structureel minder geld dan mannen

We roepen vaak “geld maakt niet gelukkig.” Daar zal heus een kern van waarheid inzitten, maar geld zorgt voor vrijheid. Voor je eigen keuzes kunnen maken. Op eigen benen staan. Geld is wel degelijk belangrijk in deze maatschappij want zonder geld, kom je nergens.

Drie ton verschil

De drie ton die je als vrouw in je werkende leven misloopt ten opzichte van een man, wordt gebaseerd op je uurloon. Als je kijkt naar verschil tussen man en vrouw, dan zie je dat vrouwen gemiddeld 14 procent minder per uur verdienen schrijft econoom Sophie van Gool in haar boek waarom vrouwen minder verdienen.

Waarom vrouwen minder verdienen

Bijna de helft van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk

In haar boek schrijft ze ook dat bijna de helft van de vrouwen in Nederland niet financieel onafhankelijk is. Dat wil zeggen dat deze groep vrouwen minder verdient dan het minimumloon. Hierdoor wordt op eigen benen staan erg lastig in het geval dat de partner overlijdt, ziek wordt of wil scheiden. Bij een scheiding leveren vrouwen wel 25 procent aan koopkracht in terwijl mannen maar 0,2 procent inleveren.

Hoe lossen we de loonkloof op?

Ten eerste is het belangrijk om over geld te praten. Weet wat je waard bent! Misschien is het de Hollandse nuchterheid of een zekere bescheidenheid, maar praten over geld is nog steeds een taboe. Vragen wat iemand verdient of hoeveel spaargeld diegene heeft, dat doen we niet.

Dit geldt niet alleen voor werknemers, ook werkgevers zijn niet transparant over salaris wees onderzoek van Indeed uit. Wist je dat slechts 48 procent van alle Nederlandse vacatures salarisinformatie bevat? Om werkgevers en sollicitanten te helpen om open kaart te spelen over salaris introduceert de vacaturesite het ‘Loonkloof Kwartet’.

Nog steeds leveren veel vrouwen onbetaald werk. Ze zorgen voor het huishouden, de kinderen en familie. Dit is een van de voornaamste redenen dat ze minder verdienen dan mannen want een week heeft maar zoveel uur.

Dit bedrijf voert een ‘mannentoeslag’ in (om de loonkloof aan de kaak te stellen)

Als zorgtaken beter verdeeld zouden worden, blijft er voor vrouwen meer tijd over voor betaald werk. Als vrouwen parttime werken, heerst er het vooroordeel dat je als parttimer geen recht hebt op hetzelfde uurloon als dat van een fulltimer. Onzin natuurlijk want de uren die je werkt, presteer je net zoveel.

Gelukkig is er steeds meer awareness voor de loonkloof. Mijn oren begonnen te klapperen toen mij ooit werd verteld dat ik het geld niet nodig zou hebben omdat mijn man een goede baan heeft. Waarschijnlijk is zo’n opmerking niet eens slecht bedoeld maar gek is het zeker.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️