Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psychologie 6 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Leef meer als een luiaard en leer vertragen

Vertraag je tempo, leun achterover en omarm je innerlijke luiaard. In een wereld vol stress en drukte kunnen we veel leren van de sloomste wezens op aarde. Van de kunst van het nietsdoen tot het genieten van het moment, de luiaard heeft het allemaal onder de knie.

Trek je chillpak aan, zet een kopje thee en leer hoe je kunt vertragen en genieten van het leven als een ware luiaard.

Symbool van luiheid en relaxen

In onze drukke en hectische wereld is het soms moeilijk om een momentje voor onszelf te nemen en gewoon lekker te chillaxen. We worden voortdurend geplaagd door deadlines, sociale verplichtingen en de constante stroom van informatie die via social media op ons afkomt.

Maar laten we eens een kijkje nemen in de wereld van de luiaard, het ultieme symbool van luiheid en relaxen. We kunnen namelijk een hoop leren van deze super grappige en trage wezens. De Britse schrijver Tim Collins schreef er een boek over en leerde ons om onze innerlijke luiaard te channelen.

Meer in het ‘nu’ zijn

De luiaard is een ware expert in het vinden van zijn chill-modus. Hij brengt het grootste deel van zijn leven hangend aan takken door, terwijl hij zich op zijn eigen slome tempo voortbeweegt. Geen haast, geen stress, gewoon relaxen en genieten van het uitzicht. Dat wil je, toch?

We kunnen allemaal wel wat van de luiaard’s relaxte levensstijl gebruiken. Dus trek je meest comfortabele pakkie aan, kruip op de bank en laat die innerlijke luiaard in je los. Hij leert je om meer in het nu te zijn en de onbelangrijke dingen te vergeten, terwijl je het pad naar ultieme ontspanning volgt.

Genieten van de kleine dingen

Laten we beginnen met vertragen. In een wereld waarin iedereen altijd maar gehaast is, lijkt het idee om langzamer te gaan tegen de stroom in te zwemmen. Maar door te vertragen geef je jezelf de kans om echt van het leven te genieten. Neem de tijd om een kopje koffie te drinken zonder je zorgen te maken over je volgende afspraak.

Observeer de wereld om je heen en geniet van de kleine dingen, die je normaal gesproken zou missen. Vertragen geeft je de mogelijkheid om bewust te ademen, te ontspannen en te beseffen dat het leven niet alleen maar draait om de eindbestemming, maar ook om de reis zelf.

Focus op wat echt belangrijk is

Een luiaard heeft de kunst van het nietsdoen tot in de puntjes geperfectioneerd. Hij maakt zich geen zorgen over to-do lijstjes, familieverjaardagen of het feit dat zijn buurman een nieuwere, glimmendere vacht heeft. Hij leeft gewoon zijn luie leven zonder zich druk te maken om de rat race waar wij mensen ons vaak in bevinden. Ze bewaren hun energie voor de belangrijke dingen in het leven, zoals het vinden van heerlijke blaadjes.

Probeer daarom je energie te bewaren voor de dingen die het belangrijkst voor je zijn. Want laten we eerlijk zijn, de nieuwste gadgets en hippe kleren kunnen ons maar zoveel voldoening geven. Dus waarom zouden we ons niet minder druk maken om onbelangrijke dingen? Laten we focussen op wat echt belangrijk is: vriendschap, liefde, geluk én het eten van onze favoriete snacks.

Luieren is een vorm van selfcare

Nu denk je misschien: betekent dit dat we de hele dag op onze luie kont moeten zitten en helemaal niets moeten doen? Absoluut niet! Het gaat erom dat we de balans vinden tussen actie en ontspanning. En om dat te bereiken kunnen we allemaal wel een beetje meer luiaard worden in ons daily life. Neem de tijd om te rusten en je energie op te laden, zodat je daarna weer vol gas kunt geven.

Luieren is eigenlijk een vorm van selfcare. Dus gooi die overvolle agenda de deur uit en neem wat tijd voor jezelf. Of het nu gaat om een luie zondagochtend in bed doorbrengen, een ontspannende wandeling in de natuur maken of gewoon lekker relaxen met een goed boek, geef jezelf toestemming om te ontspannen en te genieten van het moment.

Hoe te vertragen?

Overschakelen op luiaardtempo is misschien niet altijd mogelijk. Als je je moet haasten om het vliegtuig te halen, is vertragen tot 0,25 kilometer per uur misschien niet de beste beslissing. Maar hoe hectisch je leven ook is, je moet altijd tijd vrijmaken om de luiaard in jezelf aan te boren.

Hoe dan? Tim Collins deelt een aantal tips in zijn boek:

  • Ga op zoek naar rustgevende groene ruimten.
  • Ga te voet in plaats van met de auto.
  • Eet salades met veel blaadjes in plaats van fastfood.
  • Vertraag je tempo om sneller te kunnen werken.
  • Doe de rommel weg uit je woonruimte.
  • Voer taken op halve snelheid uit.
  • Bewaar je energie voor de dingen die het belangrijkst zijn.
  • Houd ruimte over op je dag.
  • Lees thuis boeken in plaats van de e-mails van je werk.
  • Doe één ding tegelijk en geef dat je volle aandacht.

Innerlijke sloomheid omarmen

Vertraag je tempo, maak je minder druk over onbelangrijke zaken en geef jezelf de tijd om te ontspannen en je innerlijke sloomheid te omarmen. Het leven is te kort om altijd maar gehaast te zijn. Dus nestel jezelf in de bank of hangmat en geniet van het feit dat je nu even helemaal niets hoeft te doen. Want soms is dat het beste wat je kunt doen, gewoon lekker niets doen.

10 levenslessen die je eerder had willen horen (en ontdek wat er écht toe doet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️