Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 28 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Met deze tool ontdek je jouw kledingstijl en hoef je minder kleding te kopen

Kopen, kopen, kopen. Daar willen we vanaf. Het vernachelt onze planeet en zadelt ons op met alleen nog maar meer spullen, die we helemaal niet nodig hebben. Dat vind ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en daarom hebben ze een online training gecreëerd, die ons kan helpen om minder kleding te kopen.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste vrouwen, ondanks de wetenschap van de negatieve impact, toch nieuwe kleding blijven kopen.

Klimaatspagaat

In Nederland komen er jaarlijks bijna een miljard kledingstukken op de markt. Als alle inwoners van Nederland zes kledingstukken per jaar minder zouden kopen, scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden.

Uit de gedragsmonitor Duurzaam Leven van Milieu Centraal en recent verdiepend onderzoek naar minder kleding kopen, blijkt dat bijna twee derde van de Nederlanders wéét dat het beter is voor het milieu om minder kleding te kopen, maar dat slechts één derde bewust minder kleding koopt.

Ontdek jouw kledingstijl

Daarom is Milieu Centraal een campagne gestart om vrouwen die zich bewust zijn van de impact, ook daadwerkelijk minder kleding te laten kopen. Met de gratis online training Mijn Stijl iD ontdekken vrouwen hoe ze bewust kunnen kiezen voor kleding die past bij hun identiteit en hoe ze met creativiteit de verleidingen van de marketing kunnen weerstaan.

We worden namelijk constant verleid om nieuwe kleding te kopen en we zijn dan ook gaan geloven dat het normaal is om er steeds weer geld aan uit te geven. Terwijl kleding juist een mooie vorm van zelfexpressie is wanneer je zorgvuldige keuzes maakt. Je laat ermee zien wie je bent en waar je voor staat.

Door zorgvuldig je garderobe samen te stellen en bewust minder kleding te kopen, in plaats van steeds de trends op te volgen, creëer je echt een eigen stijl. Tegelijkertijd kun je daarmee de impact van de kledingindustrie op het milieu verminderen, en dat is hard nodig.

Kleding als wegwerpproduct

Nederlanders kopen gemiddeld zo’n vijftig nieuwe kledingstukken per jaar. Sinds de Fast Fashion-industrie goedkope kleding van slechte kwaliteit produceert, is kleding steeds meer een wegwerpproduct geworden. Er wordt zelfs al gesproken van Ultra-Fast Fashion, omdat sommige merken vaker dan twee keer per maand (!) nieuwe collecties uitbrengen.

Hierdoor blijft de verleiding om nieuwe kleding te kopen in stand gehouden. Milieu Centraal ziet dan ook dat een grote groep vrouwen in een spagaat staat. Ze zijn zich wél bewust van de negatieve impact die de kledingindustrie heeft op natuur, mens en dier en ondertussen kopen ze toch best een hoop nieuwe kleding.

Shoppen zorgt voor dopamine

Nog een teleurstellende conclusie uit het onderzoek: de meerderheid van de kledingkopers (60 procent) vindt het positief als ánderen minder kleding gaan kopen, maar slechts 15 procent is intrinsiek gemotiveerd om zélf minder kleding te gaan kopen.

Hoe komt dat toch? Judith Roumen, gedragsonderzoeker bij Milieu Centraal, legt uit dat er dopamine in onze hersenen vrijkomt, als we nieuwe spullen kopen. “Dat geeft ons een geluksgevoel. Echter is dit steeds van korte duur, maar de verleiding om kleding te kopen blijft bestaan waardoor er een herhaaldelijke koopdrang ontstaat.”

Het levert op korte termijn een goed gevoel op, maar op de lange termijn vaak wel een schuldgevoel. Net als de dopamine die vrijkomt bij eten, seks en verliefdheid; het gevoel duurt niet lang.

Volg je stijl, niet de mode

Ook wordt onze koopdrang continue gestimuleerd door reclames in winkels en online, uitverkoop, nieuwe mode en social media, waar influencers nieuwe producten aanprijzen. Er is als het ware een norm ontstaan: ‘koop veel en koop vaak, want dat is normaal’. Terwijl er meer dan genoeg textiel op de wereld is om twintig jaar mee vooruit te kunnen.

Het is tijd dat het normaal wordt om juist wat minder kleding te kopen. En uit de psychologie weten we ook dat de onbewuste waargenomen norm één van de belangrijkste bepalers is van je koopgedrag. Dus het wordt tijd voor een nieuwe norm: ‘volg je stijl, niet de mode’.

Gratis online training

Met behulp van Mijn Stijl iD leer je in zes stappen om een eigen, duurzame kledingstijl te ontwikkelen en overwogen keuzes te maken. Er worden concrete handvatten gegeven hoe je zélf bewust minder kleding kunt kopen door trouw te blijven aan wie je bent en waar je voor staat.

Ook leer je om creatief te combineren met kleding die al in de kast hangt, miskopen te voorkomen en te kiezen voor duurzame materialen. Met inspiratievideo’s, workshops en zelfreflectie als het gaat om het koopgedrag, worden de deelnemers bewustgemaakt om zo minder kleding te kopen.

Wil je liever een offline training? Schrijf je dan in voor de fysieke meet-up ‘Fashion victim of verleidingen de baas’ op 1 mei in Pakhuis de Zwijger. Experts, zoals gedragswetenschapper Reint Jan Renes, komen aan het woord over de klimaatspagaat. Daarnaast kun je aan verschillende workshops deelnemen en is er een kledingruil.

Dit is het effect van een zonnestorm op hooggevoelige personen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️