Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 6 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de opvallendste verschillen tussen klassieke en moderne schoonheid

Schoonheid is van alle tijden, maar ondanks dat de maatschappij vrouwen altijd al langs een schoonheidsideaal meette, is dit niet altijd dezelfde maatstaf geweest. Zo zijn er veel verschillen tussen klassieke en moderne schoonheid.

Toch weet je meteen welk gezicht klassiek of juist modern is!

Het schoonheidsideaal

Iedere vrouw is natuurlijk mooi op haar eigen manier. Desalniettemin heerst er binnen elke samenleving een schoonheidsideaal. Dit is volgens de maatschappij het ideaalbeeld op het gebied van schoonheid bij een vrouw. Dit (onbereikbare) schoonheidsideaal is dus sociaal en cultureel bepaald en is afhankelijk van tijd en plaats. Schoonheid is subjectief, maar met de gulden snede werd het objectief gemaakt. De media en populaire cultuur zorgen ervoor dat dit beeld van schoonheid in stand wordt gehouden.

De verschillen binnen klassieke en moderne schoonheid

Wat wel of niet mooi is, werd vroeger heel anders ervaren dan nu. Wij noemen de meest opvallende verschillen tussen klassieke en moderne schoonheid.

Etnische ambiguïteit

Etnische ambiguïteit is bij moderne schoonheid belangrijker. Dit betekent dat je op het eerste gezicht niet kan zien wat iemand zijn of haar afkomst is. Vrouwen die plastische chirurgie ondergaan (wat er steeds meer zijn) streven hier vaak ook naar.

Opvallende gezichtskenmerken

Klassieke schoonheid focust zich meer op gezichtsharmonie en moderne schoonheid op opvallende gezichtskenmerken. Bij moderne schoonheid zijn de gezichtskenmerken overdreven. Dikkere lippen, hogere jukbeenderen; het kan niet opvallend genoeg zijn. Dat is dan ook meteen de reden waarom de jongere generatie zo gretig is op fillers.

Mannelijkere kenmerken

Traditionele schoonheid focust zich op van oudsher vrouwlijke kenmerken terwijl moderne schoonheid ook mannelijkere kenmerken omarmt. Scherpe lijnen in het gezicht en mannelijke gezichtsvormen worden nu mooi gevonden terwijl vroeger juist zachtere vormen en lijnen werden gewaardeerd, zoals bijvoorbeeld een ovaal of rond gezicht.

@dulzepolly

#icons #beauty #actresses #classic #oldschool

♬ Jacob and the Stone – Emile Mosseri

Dikke wenkbrauwen

Welke wenkbrauwen mooi worden gevonden, is altijd afhankelijk van trends. Nu zijn dikke en lage wenkbrauwen het ideaal terwijl eerder juist dunne en ronde wenkbrauwen de norm onder vrouwen was. Dit verschil zie je ook terug bij verschillende generaties; vrouwen onder de dertig kiezen vaak voor dikke wenkbrauwen terwijl oudere vrouwen dunne en hoge wenkbrauwen mooier vinden.

Liever eerder dood dan lelijk: dit doen vrouwen voor het ideale schoonheidsideaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️