Je krijgt genoeg slaap, maar voelt je ondanks dat toch uitgeput. Hoe kan dat?
Je slaapt goed, ervaart weinig stress en je bent ook niet ziek. Toch ben je constant moe of je voelt je zelfs uitgeput. Zelfs na drie koppen koffie in de ochtend Hoe kan dat?
Moeheid is vaak wel ergens aan te wijten. Je hebt bijvoorbeeld kinderen, een druk werkschema, een sociaal leven en af en toe ervaar je stress.
Kan je toch geen reden vinden voor je moeheid, denk dan eens aan je voeding.
Je moe voelen door een ongezond voedingspatroon
Moe zijn kan komen door lichamelijke inspanning zoals sporten, door geestelijke inspanning zoals werken of een nachtje slecht slapen. Ook als je ziek bent, kan moeheid toeslaan en iedereen die kinderen heeft kan beamen dat âje moe voelenâ daar een beetje bij hoort.
Alleen wat als die moeheid de overhand neemt, terwijl je eigenlijk best goed slaapt, regelmatig beweegt en geen hoge werkdruk ervaart, dan kan de moeheid komen door je voeding.
Goede voeding en genoeg water zorgen voor energie in je lijf. Krijg je weinig of verkeerde voedingsstoffen binnen, dan kan je dat op de langere termijn dus gaan merken aan je energielevel, oftewel: je voelt je constant vermoeid en zelfs uitgeput.
Je ploft âs avonds neer op de bank en hebt niet de energie om nog op te staan. Of je kan in de ochtend heel moeilijk je bed uit komen ondanks je goede nachtrust. Probeer eens een tijdje gezond en regelmatig te eten en voldoende (water) te drinken.
Water, water, water
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus is het logisch dat je water nodig hebt voor een gezonde levensstijl. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed in de darmen opgenomen worden.
Ook zorgt water voor de transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in je bloed en het regelt je lichaamstemperatuur. Je lichaam kan niet zonder water en dus is het belangrijk dat je de hele dag door water, afgewisseld met thee, koffie of melk, drinkt.
Let op verborgen suikers
Veel producten uit de supermarkt bevatten verborgen suikers, ook al denk je misschien een gezond voedingsmiddel in handen te hebben.
Zo vind je suikers in pastasaus en yoghurt, maar ook in ketchup, ontbijtkoek, mueslirepen en vleeswaren. Het is niet erg om af en toe wat van die suikers binnen te krijgen, maar is het je ontbijt dan kun je al snel daarna een suikerdip (en dus moeheid) ervaren.
Let dus eens goed op wat je allemaal eet en of daar (verborgen) suikers in zitten. Vervang eventueel je granola door havervlokken en maak het knapperig met ongebrande noten.
Drink je cappuccino met ongezoete melk en eet wat vers fruit. Neem bijvoorbeeld avocado op brood in plaats van jam.
Eet producten met eiwitten en gezonde vetten
Van producten met suikers krijg je energie, maar dat is van korte duur. Daarna volgt een suikerdip en krijg je weer trek in⊠suikers. Het is beter voor je lijf en hoofd om dingen te eten waar je langdurig energie van krijgt.
Kies voor producten waar eiwitten en goede vetten in zitten zoals avocado, noten, vette vis, eieren en zaden. Die geven je een vol gevoel en je zal daarna minder snel weer trek krijgen. Natuurlijk zijn ook groentes en fruit ook belangrijk voor de vitamines.
Wissel lekker af en eet tussendoor eens rauwkost in plaats van chips of koek. Je zal merken dat je meer energie krijgt en dat de moeheid verdwijnt, maar dit heeft wel even tijd nodig. Geef het een paar weken.
Je blijft je de hele tijd moe voelen
Een kleine note: constant moe zijn kĂĄn ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld je gezondheid. Bij zorgen is het dan ook raadzaam altijd je huisarts te raadplegen.
Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)