Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

BEDROCK tipt: 7 films over krachtige vrouwen voor Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Dit is de dag waar de vrouwen in de spotlight staan. Op deze dag wordt de eerste vrouwenstaking herdacht. Over de hele wereld staan vrouwen centraal en wordt er gevierd wat vrouwen hebben bereikt. Ook strijden we die dag verder voor gelijkwaardigheid.  Hoe kun je deze dag beter vieren, dan door te kijken naar films van en over vrouwen.

Dit zijn 7 films op Netflix in thema van internationale vrouwendag.

Seeing Allred

De documentaire Seeing Allred volgt advocaat Gloria Allred. Ze komt op voor de rechten van de vrouwen in de Verenigde Staten. Allred neemt het op tegen grote namen uit Amerika wanneer er beschuldigingen van seksueel misbruik in de media komen. Ze is dan ook zeker niet bang voor een discussie.

Feminists: What Were They Thinking?

Er zijn de afgelopen eeuw verschillende feministische golven geweest. De eerste was van 1850 tot 1940 en in de jaren ’60, ’70 en ’80 vond de tweede golf plaats. Deze documentaire gaat in op de feministische golf in de jaren ’70.

De documentaire beschrijft hoe vrouwen in deze tijd leefden, wat hun gedachten waren en waarom ze mee deden. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe het er toen aan toe ging, maar ook wat nu de situatie is. Wat is er veranderd en wat kan er nog steeds verbeterd worden.

Deze documentaire bestaat uit interviews met krachtige vrouwen en beelden van de Women’s March. De feministische golf van de jaren zeventig wordt vergeleken met die van nu. Dit wordt gedaan door de vrouwen die er in die tijd voor streden.

Gaga: Five Foot Two

In 2017 kwam er een documentaire uit over de zangeres Lady Gaga. We kregen hier voor het eerst een nooit eerdere kant van de zangeres te zien. De documentaire geeft ons een kans om Stefani Germanotta (Lady Gaga’s echte naam) te leren kennen.

We volgen Gaga tijdens het proces van haar album Joanne en haar super bowl halftime show. Gedurende de documentaire zie je de zangeres dealen met mentale en chronische pijn.

Knock down the house

Deze documentaire uit 2019 volgt vier democratische vrouwen die in 2018 zich opstellen als kandidaat voor het Congres. De film volgt Alexandria Ocasio-Cortez uit New York, Amy Vilela uit Nevada, Cori Bush uit Missouri, en Paula Jean Swearengin uit West Virginia.

We zien hoe Alexandria Ocasio-Cortez de jongste vrouwelijke vertegenwoordiger wordt die werd verkozen. Een belangrijke stem tegen Donald Trumps beleid.

Miss Americana

In de documentaire Miss Americana zien we niet alleen Taylor Swift als de zangeres, maar zien we haar als een vrouw die haar kracht gebruikt om haar stem te gebruiken. Nooit eerder sprak ze zich uit over politieke kwesties.

Dit werd afgeraden door haar team, maar met deze documentaire pakt ze haar kracht terug. Toen Donald Trump president werd, besloot Taylor Swift haar mening te delen met de wereld.

The Death and life of Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson is de eerste beroemde transgender-vrouw. Zij was een van de redenen dat de Pride-beweging mogelijk werd. In 1992 overleed Marsha P. Johnson.

Hoewel haar dood werd gezien als zelfmoord, geloven veel mensen dat ze vermoord is. In dit verhaal komen vriendinnen van Marsha P. Johnson aan het woord en zien we waarom ze denken dat er meer achter haar dood schuilt.

Reversing Roe

Deze documentaire is nu actueler dan ooit. Reversing Roe gaat dieper in op de Roe vs Wade-beslissing uit 1973. Deze beslissing zorgde ervoor dat vrouwen recht kregen op een abortus, maar Amerika gaat terug in de tijd. In de documentaire worden de gevolgen van het terughalen van deze wet duidelijk.

Vier internationale vrouwendag en leer meer over onze geschiedenis.

You go girl! Waarom Internationale Vrouwendag belangrijker is dan veel mensen denken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️