Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psychologie 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Houtelement: moeite met keuzes maken? Doe deze oefeningen (video)

Het lichaam heeft twaalf hoofdmeridianen, ook wel energiebanen genoemd. Hier doorheen stroomt de Qi, jouw levensenergie. Je kunt best een tijdje zonder eten, een paar dagen zonder drinken of een paar minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi.

Met Suzanne Wentink, energetisch coach en Zen Shiatsu therapeut, nemen we je stap voor stap mee om blokkades op te lossen en om jouw levensenergie weer te laten stromen. In deze eerste video gaan Suzanne en ik in gesprek over het houtelement.

Oude Taoïstische meesters geloofden dat Qi de drijvende kracht is van het universum, van jouw leven. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat deze energie kan blokkeren, maar het mooie is: je kunt het ook weer laten stromen.

Is er geen Qi? Dan is er geen leven

Dit geeft weer hoe belangrijk het is om deze stroom van energie in beweging te houden. Een blokkade in een van de meridianen zorgt op deze manier voor een blokkade in je leven. Je merkt dit niet alleen in je fysieke lichaam (door pijn of ongemak), maar ook in mentale processen, doordat je bijvoorbeeld moeilijk keuzes kunt maken.

Jouw energiesysteem heeft zo de kracht om het leven moeiteloos te laten stromen of om het te vertragen en stagneren. Om beter te begrijpen hoe je het kunt inzetten zodat het vóór je werkt, beginnen we bij het begin.

Zen Shiatsu & meridiaanstrekkingen

Je lichaam heeft twaalf meridianen die allemaal gekoppeld zijn aan een bepaald element. In de basis liggen vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water, met elk specifieke kenmerken en thema’s die een uitwerking hebben op jouw fysieke en mentale welzijn. Iedereen draagt alle elementen in zich en vandaag gaan we in op het houtelement, hét element dat jou kan bekrachtigen in het moeiteloos maken van keuzes.

Houtelement

Het houtelement staat in relatie met de lente. Het is de krachtige en moedige energie van een zaadje dat door de aarde breekt om uit te komen in een wereld die het nog nooit heeft gezien, niet wetende wat daar te wachten staat. Het gaat over beslissingen nemen, een heldere visie hebben, expansie, creatiekracht en durf.

Het is de explosieve groei die in de lente zo zichtbaar is en dit representeert de snelheid die past bij het houtelement.

De meridianen die aan dit element gekoppeld zijn lopen grotendeels aan de zijkant van het lichaam. Ga ik links of rechts? Welke keuze maak ik? En hoe kom ik tot mijn doel? Kan ik focus behouden of raak ik snel afgeleid? Dus ben jij iemand die veel aan het wikken en wegen is? Die moeilijk beslissingen kan nemen? Of iemand die juist honderd ideeën heeft, maar geen enkel idee tot (volledige) uitvoer kan brengen? Vind je het lastig om je richting te bepalen en merk je dat je soms inflexibel bent?

Stug en de controle vasthouden aan dat wat je voor ogen had in plaats van flexibel meebewegen als bamboe? En herken je bovendien de behoefte dat alles vlug, vlug, vlug moet? Dan valt er wat te halen in het houtelement.

Doe de oefeningen uit onderstaande video om de energie van het houtelement vrij te laten stromen zodat je meer in balans komt.

Suzanne Wentink is Energetisch coach & Zen Shiatsu therapeut. Ze helpt vrouwen en ondernemers om energieblokkades op te heffen, zodat ze kunnen ervaren hoe moeiteloos het leven en business kunnen stromen.

Instagram: @suzanne.wentink

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️