Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 10 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Geef jij wel of geen geld aan een dakloze? Dit is waarom

Je kent het vast wel: je loopt ergens in de stad een dakloze tegemoet die vraagt of je wat kleingeld overhebt. Wat doe je, geef je wat je kan missen of weiger je? En wat is voor jou de reden?

Volgens het CBS waren er begin 2023 naar schatting 30,6 duizend daklozen tussen de 18 en 65 jaar in Nederland.

Wel of niet geld geven?

Is het wel verstandig om geld te geven aan een dakloze? Daklozenorganisaties in Amsterdam denken hier verschillend over. Zo vindt de directeur van het Leger des Heils dat het geven van aandacht het belangrijkste is. Vraag hoe het gaat of wat iemand nodig heeft, wanneer dit bijvoorbeeld eten of drinken is kun je dat kopen.

Volgens de Regenbooggroep is het juist goed om dakloze mensen die daar behoefte aan hebben geld te geven omdat ze zo kunnen overleven. Dat ze hier wellicht drank of drugs van gaan kopen is volgens de woordvoerder een probleem waar hulporganisaties bij kunnen ondersteunen en is niet iets wat op straat op te lossen is.

Bedelen verbieden

CDA Den-Haag wil zelfs dat daklozen die bedelen een boete kunnen krijgen. Volgens de fractievoorzitter helpt het niet om een euro te geven, die wellicht gelijk wordt besteed aan drugs, maar moet het probleem structureel aangepakt worden. Geld geven aan hulpinstanties en per persoon kijken waarom iemand dakloos is geworden en onderzoeken hoe hij of zij weer kan terugkeren in de maatschappij, is volgens hem een betere aanpak.

Waarom geef je geld aan een dakloze?

Volgens Suzanne van de Groep, universitair docent Psychologie aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, geven mensen eerder geld als ze zich verbonden voelen iemand, als iemand het geld verdient of als iemand de hulp hard nodig heeft. Als je je goed kan inleven in een ander zul je dus sneller wat geven.

Daarnaast is het ook belangrijk hoe jij je voelt, want als je blij bent zul je eerder geneigd zijn om wat aan een ander te geven. En dat geven werkt belonend, want wanneer je geld geeft aan een dakloze komt er dopamine vrij.

Wanneer je denkt dat het geld niet goed wordt besteed, je zelf niet veel geld hebt of als je niet lekker in je vel zit, zijn dit volgens van de Groep redenen om geen geld te geven.

Zo kun je helpen

Of je nu wel of niet geld geeft, het belangrijkste is om daklozen als mensen te behandelen. Maak een praatje, luister naar hun verhalen en geef (als je het wil en kan missen) wat te eten.

Hoe leggen we nog goed contact als we geneigd zijn snel te oordelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️