Manners
Manners Voeding 13 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze frisdrank helpt je afvallen dankzij de oude Chinezen

De smaak van kombucha is niet voor iedereen, maar het loont om door de zure zwam heen te bijten. Naast de eerder ontdekte gezondheidsvoordelen denken wetenschappers nu dat deze frisdrank ook kan helpen bij het afvallen.

Anno 2024 behoort frisdrank tot de meest verderfelijke van de ultrabewerkte voedingssoorten, maar er is ook een die juist bij gezondheidsfetisjisten in de smaak valt. We hebben het over kombucha, een eeuwenoud drankje uit China dat tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt van Alblasserdam te koop is.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde theedrank (groen of zwart) uit China met een kenmerkende, oranje kleur. Je maakt het door een zwam (een zogeheten scoby) in een paar liter thee te gooien met een heleboel suiker erbij. De zwam neemt het suiker op en zet het om in zuren, vitamines en alcohol (in kombucha zit zo’n 0,5 procent alcohol). In het eindproduct zit daardoor juist niet veel suiker. Door de enigszins aparte, zurige smaak vindt niet iedereen het lekker, maar het is de zeker moeite waard om het eens te proberen.

Gezondheidseffecten van kombucha

De oude Chinezen noemden kombucha al ‘het onsterfelijkheidsdrankje’, maar de oude Chinezen geloofden ook dat je van de vermalen tanden van sabeltandtijgers een meer potente penis krijgt. In dit geval lijkt hun eeuwenoude wijsheid echter hout te snijden. Ook binnen de westerse wetenschap klinken namelijk steeds meer stemmen die de positieve invloeden van het oranje drankje bezingen.

Kombucha is vooral goed voor je als je het maakt van groene thee − waardoor het meelift op de gezondheidseffecten van het gezondste drankje ter wereld. Door het fermentatieproces bevat kombucha in tegenstelling tot groene thee ook bacteriën, zogeheten probiotica, die een positief effect hebben op je darmflora. Negatieve effecten van het fermenteren zijn er ook. Te veel glaasjes van het zure drankje laat je tandglazuur oplossen en zorgt voor zure oprispingen. Dit wisten we echter allemaal al. Recentelijk vonden wetenschappers echter nóg een effect, dat weer een hele andere groep mensen enthousiast zou kunnen maken.

Afvallen met frisdrank dankzij de Chinezen

Uit een onderzoek van de Universiteit van North Carolina blijkt dat kombucha de aanmaak van een eiwit stimuleert dat vet verbrandt. Normaal gesproken leidt een periode van vasten tot de aanmaak van dit eiwit, zodat het lichaam energie uit de vetreserves kan halen. De bacteriën in kombucha zorgen hier echter ook voor. Vet verbranden zonder er honger voor te hoeven leiden dus – oftewel vasten zonder te vasten.

Wat hebben de wetenschappers precies gedaan? Ze gaven twee groepen wormen precies hetzelfde te eten, maar de ene groep kreeg er ook wat kombucha bij te drinken. Deze groep wormen verbrandde meer vet dan de andere. Nu heeft het wormpje C. Elegans een hele andere vetopslag heeft dan de mens, maar toch menen de wetenschappers dat het ook bij ons zou moeten werken. Doe ons maar zo’n drankje!

Dit zijn de 5 meest populaire (lange!) wandelroutes van Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️