Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Fresh Connect: met deze betaalpas bieden dokters gratis groente en fruit aan

Gratis groente en fruit, in Boston is het mogelijk. Mensen met een eetstoornis of met voedselonzekerheid die bij Boston’s Mass General Brigham komen, gaan misschien wel weg met een abbonement voor groente en fruit bij de locale supermarkt. Met behulp van de Fresh Connect betaalpas is het mogelijk, maar hoe werkt het?

Dit kan de oplossing zijn voor mensen die moeite hebben of geen geld hebben voor een gezond dieet.

Fresh Connect: wat houdt het in?

De betaalpas genaamd Fresh Connect kan mensen in nood helpen om groente en fruit aan te schaffen. Deze pas is speciaal gemaakt voor mensen die voedselonzekerheid ervaren of kampen met een eetstoornis. Bij de Boston’s Mass General Brigham kliniek kunnen ze deze pas voor mensen regelen. Een week later ontvangen ze de Fresh Connect betaalpas waarmee ze groente en fruit kunnen kopen.

De organisatie About Fresh heeft deze betaalpas ontwikkeld om mensen met een eetstoornis en mensen die het niet kunnen betalen te helpen. About Fresh biedt 100 dollar per maand aan boodschappen. De betaalpas herkent tijdens het boodschappen doen de groente en fruit. Hierdoor hoef je alleen nog de overige producten zelf te betalen.

Mensen die te maken hebben met voedselonzekerheid, krijgen daarnaast ook te maken met stress. Door middel van dit programma kan de impact die het niet kunnen aanschaffen van gezond eten heeft verminderen door grotendeels van de kosten te dekken.

About Fresh: wie is de oprichter?

De organisatie About Fresh vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft op gezond eten. Dit helpt mensen om zo ook gezond te blijven.

De organisatie werd door oprichter Josh gestart, die toen in MGH Charlestown Healthcare Center werkte. Toen de locale supermarkt voor een jaar dicht ging voor een renovatie, was er geen manier om voor de patiënten uit het hulpcentrum aan gezond eten te komen. Hoe komen ze aan eten om gezond te blijven?

Hier kwam het eerste idee van de Fresh Truck uit voort, een supermarkt die naar jou komt. In 2018 werd dit uitgebreid naar Fresh Connect. Hierdoor kregen zorgverleners de kans om eten als medicijn aan te bieden.

Eten als medicijn

In Amerika is er onderzoek gedaan naar de gezondheids- en economische effecten van recepten voor gezond eten voor mensen met Medicare en Medicaid. Medicare is een verzekeringsprogramma voor mensen van 65 jaar en ouder met een handicap. Medicaid is een hulpverleningsprogramma voor individuen en gezinnen met een laag inkomen.

Uit dit onderzoek kwam voort dat een ziektekostenverzekering ter compensatie van de kosten voor groente en fruit na vijf jaar effectief zou zijn. Daarnaast kwam ook uit het onderzoek voor dat dit de gezondheidsresultaten kan verbeteren. Als 30 procent van de aankopen voor gezond voedsel wordt gedekt, zal dit resulteren in het oplopen van voordelen op economisch vlak, maar ook voor de gezondheid.

Fresh Connect is dus een goede oplossing om deze mensen te helpen. Is dit ook de toekomst voor Nederland?

https://www.bedrock.nl/houten-betaalpas/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️