Alles wat je wilt weten over ‘free bleeding’ (menstrueren zonder producten)
De term ‘free bleeding’ heb je misschien al eens voorbij horen komen. Letterlijk vertaald betekent het inderdaad ‘vrij bloeden’ dat slaat op géén tampons, maandverband, menstruatieondergoed of mooncup gebruiken tijdens je moon days. Waarom zou je een free bleeder worden, wat zijn de voordelen en nadelen?
Dit is alles wat je wilt weten over free bleeding.
Wat is free bleeding?
Zoals gezegd, betekent de term dat je ervoor kiest om tijdens je menstruatie het bloed dat je verliest niet op te vangen, maar deze letterlijk de vrije loop te laten. Menstruatie-activisme is in elk geval alles behalve nieuw, want de term free bleeden komt uit de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig: de periode dat menstruatie-activisme al een opmars maakte.
Een statement uit de jaren ’70
Het idee achter het vrije bloeden in die tijd? Dat leek duidelijk: het taboe doorbreken dat je period iets is om je voor te schamen, te laten zien wat je normaal gesproken niet kan zien (inderdaad: bloed en tampons) én dat we geen genoegen hoeven te nemen met de toxische stoffen die in tampons zitten, schrijft The Guardian.
Bovendien zorgde in de jaren tachtig een uitbraak van Toxic Shock Syndrome (TSS): een serieuze ziekte die veroorzaakt wordt door tampongebruik. Free bleeding leek een oplossing en was dus een heus statement, en dat is het nog steeds.
Een marathon lopen én vrij bloeden
In 2015 kwam free bleeding opnieuw onder de aandacht toen Kiran Gandhi de London Marathon rende zonder het gebruik van tampons of maandverband. Ze was er niet voor getraind om de marathon tijdens haar menstruatie te lopen, en dus koos ze voor het vrije bloeden. Een actie voor haar comfort én om een taboe te doorbreken.
In The Independent schreef ze daarover: “De wereldwijde discussie die de […] is ontstaan, heeft laten zien dat er eigenlijk veel meer stigma rond menstruatie heerst dan we ooit hadden kunnen bedenken. Voor mij is het probleem vooral het niet zelfverzekerd of comfortabel kunnen praten over je eigen lichaam en daardoor geen beslissingen kunnen nemen die het beste voor ons zijn. Bovendien wordt het pad naar het bedenken van betere oplossingen voor vrouwen vertraagd omdat niemand erover wil praten.”
Voor mensen die menstrueren leken er maar drie opties: een tampon, maandverband of een cup. Door de opkomst van free bleeding kwam er dus nog een oplossing bij.
Zijn er andere voordelen aan free bleeden?
Die zijn er. Eeuwen geleden deden we immers niet anders, daardoor zou je er beter in contact mee kunnen komen met de oervrouw in jou, je kunt er dus een statement mee maken en bovendien bespaar je er geld mee. Want ja, menstruatie-armoede komt overal voor: ook in Nederland.
Hoeveel dat precies kost voor jou kan je op de website van NOS uitrekenen. Gemiddeld is het in elk geval tussen de vijftig en honderd euro per jaar! Dat is dus flink wat extra geld, al helemaal als je daar de kosten bij optelt waar je als vrouw óók al voor moet opdraaien, zoals de anticonceptiepil of een spiraaltje.
En hoe zit het met de nadelen?
Zijn er dan alleen maar voordelen aan het vrije bloeden? Dat lijkt ons duidelijk: er kleven natuurlijk ook nadelen aan het free bleeding. Het is bloederig. Naast het feit dat je kleding doorlekt, hangt er een groot stigma op waar je mee zult moeten dealen. Dat is alles behalve een pretje… Maar ja, een taboe verbreek je natuurlijk niet zomaar.
Wel kun je het free bleeden makkelijker maken door op een handdoek te zitten thuis, een zwarte broek aan te trekken of extra veel water te drinken zodat je veel naar het toilet gaat.
Uiteindelijk is het natuurlijk helemaal aan jou waar jij voor kiest. Wil je toch liever een tampon dragen tijdens je menstruatie, dan kun je er in elk geval voor kiezen om een duurzamere variant te dragen waar geen toxische stofjes aan zijn toegevoegd, zoals die van het Nederlandse merk Yoni bijvoorbeeld.
Tijd om seks tijdens je menstruatie uit het verdomhoekje te halen